AKTUALNOŚCI 2012 ROKU

06.06.2012 Lublin/span> Międzynarodowa wymiana „Reportage – stereotype breaker” już za nami Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach 24.05 – 1.06 w Nasutowie i Lublinie odbyła się międzynarodowa wymiana młodzieżowa na temat łamania stereotypów poprzez media, w której udział wzięli młodzi ludzie z Bułgarii, Rumunii, Polski, Turcji i Włoch.

Celem projektu było przełamanie funkcjonujących w społeczeństwie stereotypów poprzez stworzenie różnego typu reportaży. Projekt został skierowany do osób, które nie miały do tej pory możliwości zdobycia doświadczenia, ale interesują się dziennikarstwem, a w szczególności specyfiką reportażu. Podczas projektu uczestnicy brali udział w warsztatach na temat przygotowywania tradycyjnego reportażu pisanego, foto-reportażu oraz video- reportażu, a na koniec samodzielnie zebrali materiał i stworzyli własne reportaże. Obok warsztatów medialnych, odbył się warsztat na temat postrzegania innych i dystansu do samego siebie oraz uczestnicy omówili stereotypy funkcjonujące w ich państwach a także wzięli udział w dyskusji dlaczego tak jesteśmy postrzegani i czy w ogóle jest to prawda? W ramach projektu uczestnicy zwiedzili siedzibę oraz studio TVP Lublin.
Foto-reportaż uczestników – „Postrzeganie człowieka poprzez wygląd jego szafy”

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Projekt zakończył się pokazem stworzonych przez uczestników reportaży, który miał miejsce 31.05 w Księgarnio – Kawiarni Spółdzielnia przy ul. Peowiaków 11 w lublinie.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Partnerami projektu byli: Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie oraz Punk Informacyjny Europe Direct Lublin.

Projekt jest współfinansowany ze środków
Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.

www.mlodziez.org.pl