AKTUALNOŚCI 2012 ROKU

29.05.2012 Lublin XII Zjazd Szkolnych Klubów Europejskich pt. „Jeśli nie Euro to co?” RCIE w Lublinie Europe Direct w Lublinie

Pod hasłem "Jeśli nie euro to co?" w Sali Błękitnej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego w Lublinie odbył się XII Zjazd Szkolnych Klubów Europejskich.

Organizatorami tegorocznego Zjazdu było Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie, Punkt Informacyjny Europe - Direct Lublin oraz Lubelski Urząd Wojewódzki w Lublinie. Patronat nad Zjazdem objęła Pani Jolanta Szołno-Koguc Wojewoda Lubelski oraz Pan Krzysztof Babisz Lubelski Kurator Oświaty. W Zjeździe udział wzięło około 200 uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z województwa lubelskiego należących do Szkolnych Klubów Europejskich.  Tegoroczne spotkanie było poświęcone tematyce „Euro” w podwójnym rozumieniu: waluty i mistrzostw Europy w piłce nożnej,  organizowanych w tym roku przez Polskę oraz Ukrainę.

W pierwszej części Zjazdu wystąpiła Pani Ilona Skibińska – Fabrowska, dyrektor lubelskiego oddziału Narodowego Banku Polskiego, która w wygłoszonym wykładzie, przybliżyła  zebranym „Drogę do waluty euro”. Ponadto głos zabrał Pan Krzysztof Babisz, Kurator Oświaty w Lublinie oraz Pan dr Jan Buczma, zastępca dyrektora Wydziału Certyfikacji i Funduszy Europejskich Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego.

W drugiej, „sportowej” części SPOTKANIA wystąpił Jerzy Rejdych koordynator grup młodzieżowych Budowlanego Klubu Sportowego w Lublinie oraz piłkarze: Konrad Nowak z klubu Wisła Puławy oraz Mateusz Chmielnicki z klubu AZS UMCS Futsal Lublin. Wspomniane osoby zachęcały do czynnego uprawiania sportu oraz aktywnego trybu życia. Na Zjazd została zaproszona także Pani Minister Joanna Mucha, Minister Sportu i Turystyki RP. W liście nadesłanym do uczestników Zjazdu wyraziła przekonanie, iż „tego typu inicjatywy pozwolą zaszczepić w młodzieży sportowego ducha, wolę walki, a jednocześnie pozwolą poczuć atmosferę zbliżających się Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej”.

Podczas Zjazdu został rozstrzygnięty konkurs, którego przedmiotem był projekt rewersu przyszłej polskiej waluty euro, przygotowany w dowolnej formie plastycznej. Ponadto zorganizowano dwa konkursy wiedzowe oraz jeden sprawnościowy. Pierwszy z konkursów wiedzowych dotyczył waluty euro, a drugi, prowadzony przez zaproszonych piłkarzy, wiedzy na temat zbliżających się Mistrzostw Europy w piłce nożnej.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie