AKTUALNOŚCI 2012 ROKU

23.05.2012 Lublin Już niebawem rozpoczynamy międzynarodową wymianę młodzieży
na temat stereotypów!
Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach 24 maja – 1 czerwca w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie odbędzie się międzynarodowa wymiana młodzieży „Reportage – stereotype breaker”. W projekcie udział wezmą młodzi ludzie z: Bułgarii, Rumunii, Turcji, Węgier, Włoch oraz Polski.

Projekt jest efektem wielomiesięcznej pracy wolontariuszy Europejskiego Centrum Współpracy Młodzieży funkcjonującego przy Fundacji Nowy Staw.

Główną ideą projektu jest przełamywanie stereotypów w różnych krajach, funkcjonujących na podstawie uogólnień i uproszczeń, poprzez specyficzny styl w mediach - reportaż, który zawsze przedstawia fakty ukazywane w celu odkrycia prawdy.

W założeniu projekt koncentruje się wokół dwóch zagadnień: reportażu oraz stereotypów. Jest on skierowany do młodych ludzi w wieku 20-25 lat, którzy są zainteresowani dziennikarstwem, jednak nie mają większego doświadczenia w tej dziedzinie. Program wymiany przewiduje:

1. Warsztaty dotyczące tworzenia trzech rodzajów reportażu: reportażu tradycyjnego, foto reportażu oraz wideo reportażu;
  2. Warsztaty na temat dystansu do samego siebie oraz stereotypów funkcjonujących w każdym z państw biorących udział w projekcie;
  3. Wizytę w TVP Lublin;
  4. Pracę w grupach nad własnymi reportażami,

Na zakończenie projektu, w dniu 31 maja o godzinie 12:00 odbędzie się happening na Placu Litewskim w Lublinie, poświęcony przełamywaniu stereotypów. Następnie barwny korowód uczestników przeniesie się do kawiarnio-księgarni „Spółdzielnia”, gdzie odbędzie się pokaz reportaży stworzonych przez uczestników w trakcie trwania projektu.

Partnerem projektu jest Punkt Informacyjny Europe Direct Lublin.

Projekt jest współfinansowany ze środków
Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.

www.mlodziez.org.pl

RAZEM