AKTUALNOŚCI 2012 ROKU

13.04.2012, KUL Lublin Olimpiada wiedzy o integracji europejskiej RCIE Lublin, ED Lublin

W Instytucie Europeistyki na Wydziale Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II odbył się finał Olimpiady Wiedzy o Integracji Europejskiej.

Wydarzenie to miało miejsce w piątek 13 kwietnia 2012 r. Celem ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Integracji Europejskiej było upowszechnianie wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych wiedzy na temat historii i współczesności Unii Europejskiej oraz kształtowanie postaw szacunku dla dziedzictwa historycznego i kulturowego Europy. Inicjatywa zorganizowania

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Olimpiady zrodziła się w Instytucie Europeistyki na Wydziale Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji KUL. II Edycja przeprowadzona w roku szkolnym 2011/2012 przebiegała pod hasłem: "Polska Prezydencja w Unii Europejskiej".

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

W przedsięwzięciu udział wzięło ponad 1000 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski. Partnerem przedsięwzięcia i fundatorem części nagród było Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie, Punkt Informacyjny Europe Direct - Lublin oraz posłowie do Parlamentu Europejskiego, m.in. prof. Lena Kolarska-Bobińska.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!