AKTUALNOŚCI 2012 ROKU

18-25.03.2011 Blossin I część polsko-niemieckiego szkolenia dla animatorów wymian międzynarodowych „across the border” zakończona sukcesem! Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach 18-25. marca w Jugendbildungszentrum Blossin odbyła się pierwsza część polsko-niemieckiego szkolenia specjalistycznego dla animatorów wymian międzynarodowych ze szczególnym uwzględnieniem polsko-niemieckich wymian młodzieży.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszenie
powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszenie
powiekszeniepowiekszenie

Pierwszego dnia uczestnicy przedstawili swoje doświadczenia/wyobrażenia pracy jako animator wymian międzynarodowych. Następnie wraz z trenerami zajęli się problematyką związaną z pojęciem kultury. W następnych dniach przeanalizowano problem komunikacji interkulturowej od strony teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy wzięli także udział w warsztatach z kompetencji międzykulturowej, pedagogiki przeżyć jak również dynamiki grupy i sposobów rozwiązywania konfliktów. W drugiej połowie spotkania uczestnicy dowiedzieli się jak przygotować i przeprowadzić dobry projekt krok po kroku.

Tematyka tego spotkania będzie kontynuowana podczas drugiej części projektu, która odbędzie się w Nasutowie w terminie 6-13 maja.

Projekt współfinansowany ze środków Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży