AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

22.11.2011 Krasnystaw Debata uczniowska dotycząca prezydencji RCIE Lublin

Niesłabnie zainteresowanie prezydencją Polski w radzie Unii Europejskiej wśród młodzieży. W dniu 22 listopada 2011r w Gimnazjum Nr 1 w Krasnymstawie odbyła się debata szkolna poświęcona prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej.

W jej trakcie uczniowie przybliżyli cele prezydencji, przedstawili priorytety i główne problemy, które Polska chciałaby rozwiązać w czasie przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej. Według uczniów są to: edukacja, wyjazdy-wymiana młodzieży, budżet i gospodarka, ekologia, rolnictwo, integracja europejska i kwestia wspólnej waluty – euro.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

W debacie uczestniczył także przedstawiciel Regionalnego Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie, który zaprezentował ciekawy pokaz multimedialny dotyczący prezydencji oraz udzielił odpowiedzi na pytania zadane przez uczestników debaty. W ramach spotkania został przeprowadzony konkurs z wiedzy na temat polskiej prezydencji.    Debata była wartościowym przedsięwzięciem edukacyjnym i społecznym. Gimnazjaliści wzbogaci swoją wiedzę dotyczącą Unii Europejskiej i prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej, a także sprawdzili swoje umiejętności w zakresie wystąpień publicznych, prezentacji własnych poglądów i wsłuchiwania się w rację innych.

Organizatorem debaty był Szkolny Klub Europejski „Copernicus” oraz Samorząd Uczniowski Gimnazjum. Opiekę merytoryczną nad przedsięwzięciem sprawowali nauczyciele: Andrzej Cabanek, Marian Oszajca.