AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

23-29.10.2011 Nasutów, Warszawa Projekt „Sytuacja gospodarcza w Polsce i w Niemczech” zakończony! Polsko-Niemiecka Współpraca Młodzieży

W dniach 23-29 października 2011 w Nasutowie odbyło się polsko-niemieckie spotkanie młodzieży, którego tematyką była sytuacja gospodarcza zarówno w Polsce jak i w Niemczech. W spotkaniu wzięli udział uczniowie z Zespołu Szkół Nr 1 w Lublinie, a także młodzież ze szkoły OSZ Bürowirtschaft und Dienstleistungen z Berlina.

Spotkanie było wspólną inicjatywą Europejskiego Domu Spotkań-Fundacji Nowy Staw w Lublinie, jak również organizacji(DGB Jugendbildungsstaette) we Flecken-Zechlin. Celem spotkania było porównanie sytuacji gospodarczej zarówno w Polsce jak i w Niemczech, a także zainteresowanie młodzieży tematyką ekonomiczną. Młodzież z obu krajów miała okazję pracować w międzynarodowych grupach, a także brać czynny udział w warsztatach tematycznych.

powiekszenie
powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Bardzo ciekawym doświadczeniem było zwiedzenie Przedsiębiorstwa Instal, mieszącego się na ul. Lucyny Herc 9. Młodzież miała okazję porozmawiać z prezesem firmy, zapytać jak wygląda praca w tego typu przedsiębiorstwie, jakie prawa i obowiązki posiadają pracownicy itp. Uczestnicy dowiedzieli się również, że firma oferuje praktyki zawodowe zarówno dla studentów, jak i dla uczniów klas o profilach zawodowych.

powiekszeniepowiekszenie

Młodzież odwiedziła także Regionalny Ośrodek Europejskiego Funduszu Społecznego w Lublinie, gdzie m.in. dowiedziała się o szkoleniach, z których mogą korzystać bezrobotni.
Niemieccy uczestnicy mieli także okazję zwiedzenia Zespołu Szkół Nr 1, do którego uczęszczają polscy uczestnicy.

powiekszeniepowiekszenie

Także w czasie wolnym uczestnicy mieli zapewnionych wiele atrakcji, m.in. wieczór narodowy organizowany przez grupę polską, na którym niemieccy uczestnicy mieli okazję zobaczyć, jak wygląda polskie wesele, a także spróbować specjałów polskich, oprócz tego ognisko a także kręgle.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie