AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

11.09.2011/Lublin VI Forum Ekonomiczne Młodych Liderów Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw

Przyjęciem memorandum na temat przyszłości polityki młodzieżowej w Europie zakończyło się VI Forum Ekonomiczne Młodych Liderów. Forum organizowane przez naszą Fundację obyło się w dniach 6-10 września br. w Nowym Sączu.

Gościem specjalnym Forum był Prezydent Gruzji Mikheil Saakashvili, który w swoim przemówieniu zachęcał młodzież do aktywności w życiu publicznym."Polityka staje się coraz młodsza i bardziej dynamiczna. Nie zwlekajcie.." - powiedział Saakashvili do ponad 250 młodych liderówz 37 państw europejskich.

W ciągu czterech dni Forum obyło się szereg wykładów i paneli dyskusyjnych. Motywem przewodnimi było pytanie: Co z Europą? Tematy dyskusji podejmowanych na Forum dotyczyły spraw przyszłości strefy Schengen i polityki migracyjnej, reform strefy euro, a także doświadczeń 20 lat transformacji w Europie Środkowej i Wschodniej.

Gośćmi Forum byli m.in.: Ene Ergma - Marszałek Parlamentu Estonii, Georgi Baramidze - Wicepremier i Minister ds. Integracji Europejskiej i Atlantyckiej Gruzji, Zhelyu Zhelev - były Prezydent Bułgarii, Rosalia Arteaga -była Prezydent Ekwadoru, Vincent Van Dessel - Prezes Belgijskiej Giełdy Papierów Wartościowych, Alexander Lehmann - dyrektor Europejskiego Bank Odbudowy i Rozwoju, a także Łukasz Foltyn - założyciel Gadu Gadu.

Ostatniego dnia Forum uczestnicy przyjęli dokument popierający rozwój europejskiej polityki młodzieżowej, a w szczególności niezależność europejskiego programu dla młodzieży.

Więcej informacji w witrynie Forum: http://www.forum-leaders.eu