AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

02.09.2011| Lublin BE ECO! – międzynarodowa wymiana młodzieży
na temat ekologii w życiu codziennym, zakończona sukcesem!
Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

31 sierpnia 2011 roku zakończyła się wymiana młodzieży na temat ekologii w życiu codziennym - BE ECO! To kolejna zakończona sukcesem wymiana organizowana przez Fundację Nowy Staw.

Rezultaty wymiany przerosły nasze oczekiwania!
Wszystkie główne założenia programu udało się zrealizować. Najważniejszy punkt programu czyli przedstawienie na temat ekologii w życiu codziennym odbyło się 30 sierpnia na Krakowskim Przedmieściu w Lublinie, przyciągając zdziwione spojrzenia przechodniów.

Pierwszym etapem przedstawienia był protest w formie pochodu z Placu Litewskiego pod Ratusz. Młodzież przeszła trzymając transparenty i wykrzykując hasła związane z postawą proekologiczną. Następnie pod Ratuszem odbyło się przedstawienie oraz FASHION SHOW! w którym wystąpiliśmy w kreacjach wykonanych ze ‘śmieci’.
Poza tym podczas wymiany odbyły się warsztaty z kreatywnego ponownego wykorzystania, zużytych rzeczy; warsztaty ze zdrowego odżywiania; debata na temat ekologii w naszych krajach rodzinnych oraz warsztaty teatralne, które pomogły nam lepiej przygotować się do przedstawienia.

Podczas wymiany mieliśmy też okazje podzielić się swoimi tradycjami i obyczajami podczas wieczorków: polskiego, greckiego, litewskiego i bułgarskiego. Film dokumentujący naszą wymianę i przedstawienie jest w fazie montażu.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszeniepowiekszenie

Projekt realizowany był w dniach 24 sierpnia – 31 sierpnia 2011 w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie. Miał on na celu zjednoczenie młodych ludzi z różnych krajów, zaangażowanych w tematykę ekologii. Pomagał im pokonać własną nieśmiałość i uwierzyć w swoje możliwości.

Więcej o wymianie i efektach naszej pracy można dowiedzieć się na stronie projektu
na portalu społecznościowym Facebook:

Oraz z krótkiego felietonu na stronie www.itvl.pl:

itvl

Projekt jest współfinansowany ze środków
Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.

www.mlodziez.org.pl