AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

22.08.2010 Lublin Pierwsze spotkanie międzynarodowe
w ramach projektu „Youth 4 Youth” zakończone sukcesem!
Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach 9 – 16 sierpnia w Pesaro we Włoszech odbyło się pierwsze spotkanie międzynarodowe. Wzięli w nim udział młodzi liderzy z Polski oraz Włoch. Tematem przewodnim spotkania była edukacja rówieśnicza oraz aktywizacja młodych ludzi do działania w swoich społecznościach lokalnych. Organizatorem spotkania był Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw.

Spotkanie odbyło się w ramach dłuższego projektu zatytułowanego „Youth 4 youth”, który został zainicjowany przez nieformalną grupę młodzieży „The Chosen Ones”, i jest realizowany przy współpracy z Europejskim Domem Spotkań – Fundacją Nowy Staw oraz partnerem z Włoch.

Było to już drugie działanie zrealizowane w ramach projektu. Podczas spotkania w Pesaro grupa polska wprowadziła do tematyki projektu swoich rówieśników z Włoch, grupy wspólnie przygotowały szereg warsztatów dotyczących takich kwestii jak:

• Aktywne uczestnictwo według grupy polskiej oraz włoskiej
  • System informacji młodzieżowej w Polsce oraz we Włoszech
  • Młodzież w działaniu jako narzędzie służące aktywizacji młodych ludzi
  • Edukacja rówieśnicza

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszenie

Podczas projektu młodzi uczestnicy odwiedzili także pobliską bibliotekę w której mieści się Centrum Informacji Młodzieżowej. W trakcie spotkania młodzież miała okazję zapoznać się ze specyfiką funkcjonowania takiego centrum jak również przyjrzeć się z bliska pracy jego pracownikom. Kolejnym ciekawym punktem programu była wizyta w Urzędzie Miasta Pesaro, gdzie młodzi uczestnicy spotkali się z jednym z radnych – Marco Perugini.

Punktem kulminacyjnym spotkania był FLASHMOB zorganizowany na ulicach miasta, podczas którego uczestnicy zachęcając do aktywności, rozdawali kolorowe balony z karteczkami z hasłem: „You help – we smile”.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Uczestnicy pracowali także nad harmonogramem drugiego spotkania międzynarodowego, które odbędzie się w dniach 14 – 21 września w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie.

Projekt jest współfinansowany ze środków
Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.

www.mlodziez.org.pl

RAZEM