AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

08.08.2010 Lublin BE ECO! – międzynarodowa wymiana młodzieży na temat ekologii w życiu codziennym. Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

Już niebawem w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie odbędzie się wymiana młodzieżowa Be eco! W dniach 24 – 31 sierpnia młodzież zainteresowana tematyka ekologii będzie pracować nad stworzeniem przedstawienia promującego postawę pro-ekologiczną.

W projekcie wezmą udział młodzi ludzie z Bułgarii Grecji, Litwy i Polski, którzy zainteresowani są tematyką ekologiczną, którzy chcieliby nabyć, ale także podzielić się swoją wiedzą w tym temacie. Młodzi ludzie będą mieli szansę odkryć drzemiące w nich talenty i pasje, dzięki uczestnictwie w wielu różnych warsztatach. Nasz projekt łączy trzy tematy: ekologię, media i teatr.

Podczas wymiany młodzież będzie miała szansę nauczyć się: kreatywnego wykorzystywania zużytych rzeczy, zdrowego odżywiania, nabyć umiejętności aktorskich oraz nakręcić krótkie video promujące postawę pro-ekologiczną. W czasie wymiany młodzież będzie uczestniczyła w debacie, zatytułowanej: ”Ekologia w moim kraju ojczystym”. Młodzi ludzie będą mieli możliwość porozmawiania o problemach ekologicznych w ich krajach ojczystych i zaproponowania ich rozwiązań.

Momentem kulminacyjnych wymiany będzie przedstawienie promujące życie w zgodzie z naturą, które zorganizujemy w przestrzeni miejskiej Lublina. Przedstawienie będzie mówiło o poważnych problemach globalnych w przystępny sposób.

Projekt jest współfinansowany ze środków
Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.

www.mlodziez.org.pl