AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

16.07-29.07.2011 CREPS de Wattignies/ Nasutów Polsko-niemiecko-francuski workcamp ekologiczny Polsko-Niemiecka Współpraca Młodzieży

W dniach 16-29 lipca w CREPS de Wattignies i Nasutowie odbyło się polsko-niemiecko-francuskie spotkanie młodzieży dotyczące ekologii.

Spotkanie było wspólną inicjatywą Europejskiego Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw w Lublinie i organizacji Europa Direkt e.V. w Dreźnie we współpracy z CEFIR Centre d’Education et de Formation Interculturel Rencontre - Dunkerque. W dniach 16-21 lipca projekt odbywał się w CREPS de Wattignies, natomiast w dniach 22-29 lipca w Nasutowie.

Celem spotkania było uwrażliwienie uczestników na problematykę związana z ekologią i przeprowadzenie warsztatów tematycznych, tj. obejrzenie filmu o tematyce ekologicznej i praca w grupach narodowych opierająca się na filmie, prezentacja wyniku prac. Ponadto młodzież uczestniczyła w warsztatach muzycznych, pantomimicznych i akrobatycznych, jak również w grze miejskiej zarówno w Lille jak i w Lublinie, dzięki czemu młodzi ludzie poznali lepiej oba miasta. Uczestnicy mieli możliwość zwiedzenia parku Mosaïc w Lille, odwiedzenia Centrum Młodzieży w Armentires, gospodarstwa ekologicznego na Lubelszczyźnie, jak również uczestniczenia w pracach porządkowych na terenie Domu Dziecka przy ul. Kilińskiego w Lublinie.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie