AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

01.07.2011 Lublin Polska rozpoczęła Prezydencję w Radzie Unii Europejskiej! RCIE / ED

Z okazji tego wydarzenia Regionalne Centrum Informacji Europejskiej i Punkt Informacyjny Europe Direct – Lublin zorganizowały stoisko informacyjne na temat Prezydencji przed Ratuszem, flash mob w centrum Lublina oraz włączyły się w organizację festynu rodzinnego „Święto Europy” w ośrodku Słoneczny Wrotków.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Polską Prezydencję powitaliśmy bardzo bogatym programem, świętowaliśmy na poważnie i na wesoło.

Z okazji rozpoczęcia Prezydencji rozstawiliśmy przed Ratuszem stoisko informacyjne, na którym każdy zainteresowany mógł uzyskać informację na temat tego, czym jest Prezydencja, jakie są polskie priorytety, korzyści dla Polski wynikające z przewodnictwa oraz jak działa Rada Unii Europejskiej. Osoby odwiedzające stoisko mogły się też zaopatrzyć w materiały informacyjne.

Kolejną akcją był flash mob. Po wysłuchaniu hymnu Lublina oraz „Ody do radości” odegranej przez miejskiego trębacza, mieszkańcy Lublina i regionu ubrani na biało-czerwono lub żółto-niebiesko zebrali się w samo południe przed Ratuszem i uformowali napis UE PL. Pomimo deszczowej pogody w naszej inicjatywie wzięło udział około 80 osób. Mniej więcej w tym samym czasie w niebo „poszybowało” kilkaset niebieskich balonów wypełnionych helem.

Następnie odbyły się konkursy wiedzowe z nagrodami o Unii Europejskiej i Prezydencji.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Kulminacją obchodów objęcia Prezydencji był festyn rodzinny „Święto Europy”, który odbył się wieczorem nad Zalewem Zemborzyckim. Przedsięwzięcie miało charakter rodzinnego pikniku. Głównym organizatorem był „Dziennik Wschodni”. W programie festynu znalazły się liczne występy artystyczne (wystąpił m.in. zespół Afromental oraz kabarety), grillowanie z ViP-ami, pokaz sztucznych ogni i wiele innych atrakcji. Oprócz zabawy uczestnicy festynu mogli skorzystać z oferty stoiska informacyjnego na temat Prezydencji zorganizowanego przez Regionalne Centrum Informacji Europejskiej i Punkt Informacyjny Europe Direct – Lublin, na którym oprócz wiedzy, można było zdobyć nagrody rzeczowe. Ponadto przedstawiciel RCIE w Lublinie prowadził na scenie konkursy europejskie, które cieszyły się dużym zainteresowaniem zgromadzonych.