AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

01.07.2011 Lublin Obchody objęcia przez Polskę Prezydencji RCIE

Grillowanie z VIP-ami, mnóstwo pokazów i atrakcji dla całych rodzin oraz wielki koncert Afromental i z pokazem sztucznych ogni. To wszystko czeka nas na pikniku Święto Europy – 1 lipca nad Zalewem Zemborzyckim.

Tego dnia Polska, po raz pierwszy od wstąpienia do wspólnoty, obejmie przewodnictwo w Radzie Unii Europejskiej. Zastąpimy Węgrów, którzy przewodzą Unii od 1 stycznia 2011 r. Przez pół roku nasz kraj będzie przewodniczyć pracom Rady UE, reprezentować Radę wobec Komisji Europejskiej i Parlamentu Europejskiego oraz w stosunkach z innymi państwami i organizacjami międzynarodowymi. Chcemy uczcić naszą prezydencję na wielkim pikniku.

W dniu 1 lipca zapraszamy do ośrodka Słoneczny Wrotków nad Zalewem Zemborzyckim. Można przyjechać rowerem, samochodem albo komunikacją miejską. Zapraszamy całe rodziny, bo atrakcje, które przygotowaliśmy, spodobają się każdemu. Impreza rozpocznie się o godz. 17.00 i zakończy około północy wielkim pokazem sztucznych ogni.

Każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Będzie można skosztować potraw grillowanych przez znanych i lubianych mieszkańców naszego miasta i regionu (w ramach „Grillowania z VIP-ami”) i wygrać gadżety Unii Europejskiej na konkursach o tematyce europejskiej. To „dla ciała”.

Atrakcje „dla ducha” zapewnią gwiazdy, które wystąpią na naszej specjalnej scenie. Najpierw dobrą zabawę zapewnią występy sobowtórów znanych gwiazd – Elvisa Presleya, Abby, Boney M. i Maryli Rodowicz. Potem na scenie pojawi się gwiazda wieczoru – grupa Afromental.

Piknik Święto Europy organizują wspólnie Dziennik Wschodni, MM Moje Miasto Lublin, Urząd Miasta Lublin, Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Lublinie oraz Urząd Marszałkowski województwa lubelskiego.

Patronat honorowy nad imprezą objęło Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie, które organizuje konkursy europejskie podczas pikniku, prof. Lena Kolarska-Bobińska Poseł do Parlamentu Europejskiego, starosta lubelski Paweł Pikula i Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Lublinie.

Wstęp na całą imprezę jest bezpłatny.
Serdecznie zapraszamy nad Zalew Zembrzycki!

piknik