AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

01.07.2011 Lublin 1 lipca Polska rozpoczyna Prezydencję w Radzie Unii Europejskiej! RCIE/Europe Direct

Z okazji tego wydarzenia Regionalne Centrum Informacji Europejskiej i Punkt Informacyjny Europe Direct – Lublin zapraszają na stoisko informacyjne na temat Prezydencji przed Ratuszem, flash mob w centrum Lublina oraz na festyn rodzinny „Święto Europy” w ośrodku Słoneczny Wrotków.

Polską Prezydencję powitamy bardzo bogatym programem, świętować będziemy na poważnie i na wesoło.

Z okazji rozpoczęcia Prezydencji rozstawimy przed Ratuszem stoisko informacyjne, na którym każdy zainteresowany będzie mógł uzyskać informację na temat tego, czym jest Prezydencja, jakie są polskie priorytety, korzyści dla Polski wynikające z przewodnictwa, jak działa Rada Unii Europejskiej. Osoby odwiedzające stoisko będą mogły się też zaopatrzyć w materiały informacyjne. Stoisko będzie czynne w godzinach 10.00-13.00.

Kolejną akcją będzie flash mob. Mieszkańcy Lublina i regionu ubrani na biało-czerwono lub żółto-niebiesko zbiorą się w samo południe przed Ratuszem i ułożą wyraz związany z Prezydencją.

Następnie zaplanowane są konkursy wiedzowe z nagrodami o Unii Europejskiej i Prezydencji.

Kulminacją obchodów objęcia Prezydencji będzie festyn rodzinny „Święto Europy”, który odbędzie się wieczorem nad Zalewem Zemborzyckim. Przedsięwzięcie będzie miało charakter rodzinnego pikniku. Głównym organizatorem jest „Dziennik Wschodni”. W programie festynu są liczne występy artystyczne (wystąpi m.in. zespół Afromental oraz kabarety), grillowanie z ViP-ami, pokaz sztucznych ogni i wiele innych atrakcji. Oprócz zabawy uczestnicy festynu będą mogli skorzystać z oferty stoiska informacyjnego na temat Prezydencji zorganizowanego przez Regionalne Centrum Informacji Europejskiej i Punkt Informacyjny Europe Direct - Lublin.