AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

04.06.2011 Lublin Spotkanie Akademii Złota 9 Akademia "Złota 9"

4 czerwca tradycyjnie o godz. 11.00 w Klasztorze Dominikanów odbyło się ostatnie w tym roku szkolnym spotkanie Akademii Złotej 9. Gościem Akademii był Tomasz Różniak – Prezes EDS-FNS.

Oprócz uczestników Akademii, przybyli także członkowie KASZY (Klub Absolwenta i Sympatyka Akademii Złotej). Gościem specjalnym Akademii był Prezes Europejskiego Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw. Tomasz Różniak jest współtwórcą Akademii Złotej, która od przeszło pięciu lat, przez swój program, chce pomagać młodym Lubelszczyzny w przygotowaniu się do twórczego i aktywnego udziału w życiu publicznym i społecznym.

Podczas spotkania poruszane były aktualne kwestie społeczno-polityczne. Wspólnie zastanawialiśmy się nad możliwościami rozwoju Akademii jak również większej aktywności młodych w społeczeństwie. Budowa wspólnoty wartości, unikanie konfliktów, dialog społeczny, wspólne inicjatywy obywatelskie – to tylko niektóre z postawionych tematów.  Nasz gość również podzielił się z nami swoimi doświadczeniami i przeżyciami związanymi z osobą Jana Pawła II, a w szczególności Jego oddziaływaniem na społeczeństwa i narody.

Podsumowaliśmy także miniony rok pracy Akademii, staraliśmy się wyciągnąć wnioski, aby ruszyć od września z nowym, ulepszonym programem.

Na zakończenie Prezes przedstawił ideę i działalność Fundacji, która w sposób szczególny chce wspierać młodzież i zaprosił nas do współpracy.

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do nowej edycji Akademii Złotej 9 – szczegóły wkrótce.