AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

8-10 maja 2011, Lublin Tak świętowaliśmy Dzień Europy Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie, Europe Direct Lublin

W maju po raz kolejny obchodziliśmy Dzień Europy. Tym razem świętowaliśmy aż trzy dni! Rozpoczęliśmy 8 maja Europejskim Piknikiem Rowerowym, 9 maja zorganizowaliśmy Europejskie Stoisko Informacyjne, Symulację Obrad Parlamentu Europejskiego oraz Europejską Grę Miejską, a w ostatni dzień obchodów Dnia Europy odbyła się konferencja na temat wykorzystania funduszy strukturalnych na Lubelszczyźnie.

Europejski Piknik Rowerowy,
8 maja 2011

Rowerzyści tłumnie przybyli pod Ratusz o godz. 14.00. Zebranych przywitał Prezydent Miasta Lublin Krzysztof Żuk, który przypomniał zebranym o idei Dnia Europy. Następnie rowerzyści pod "eskortą" patroli rowerowych Policji i Straży Miejskiej, przejechali ulicami i ścieżkami rowerowymi nad Zalew Zemborzycki do ośrodka "Słoneczny Wrotków. Tam odbył się nasz Piknik, w którym udział wzięli nie tylko rowerzyści, ale też wielu miłośników wypoczynku na świeżym powietrzu.

Program pikniku był bardzo bogaty i zwierał wiele atrakcji takich jak: pokazy tańca, warsztaty żonglerskie, warsztaty kuglarskie, gry i zabawy dla dzieci, miasteczko rowerowe, bezpłatne znakowanie rowerów, rowerowy tor przeszkód oraz kurs pierwszej pomocy. Aby podkreślić europejski charakter imprezy, zorganizowaliśmy konkursy europejskie z nagrodami oraz stoisko informacyjne o Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej.

W Pikniku udział wzięło ok. 700 osób!!!

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie powiekszenie
powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

MEDIA O IMPREZIE :

Konkurs pt. „Symulacja Obrad Parlamentu Europejskiego”,
9 maja 2011

Dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych zorganizowaliśmy symulację obrad Parlamentu Europejskiego w lubelskim Ratuszu (Sala Obrad Rady Miasta). Młodzi europosłowie podzieleni na siedem frakcji dyskutowali na trzy tematy:
- Liberalizacja rynku wewnętrznego Unii Europejskiej – szansa czy zagrożenie?
- Czy w XXI wieku jest nam potrzebny wolontariat?
- Polityka energetyczna Unii Europejskiej – energia jądrowa a alternatywne źródła energii.

Zadanie było o tyle trudne, że dyskutując należało reprezentować poglądy danej frakcji. Mimo to uczniowie świetnie poradzili sobie z powierzonym im zadaniem. Zwycięska frakcja (Europejska Partia Ludowa) w nagrodę pojedzie do Parlamentu Europejskiego w Brukseli. Drugie miejsce zajęła frakcja Konfederacyjnej Grupy Zjednoczonej Lewicy Europejskiej/ Nordycka Zielona Lewica, a trzecie miejsce – Zieloni/Wolne Przymierze Europejskie.

Celem symulacji było rozpowszechnienie wiedzy na temat struktur i funkcjonowania Unii Europejskiej, a zwłaszcza Parlamentu Europejskiego, a także rozwijanie u młodzieży umiejętności prowadzenia dyskusji, retoryki, argumentacji.

powiekszeniepowiekszenie powiekszeniepowiekszenie

Europejska Gra Miejska,
9 maja 2011

Dla młodszych (uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych) przygotowaliśmy grę terenową. Gra odbyła się w centrum Lublina. Uczestniczyło w niej dziesięć 5-osobowych drużyn. Jej uczestnicy mieli za zadanie znalezienie odpowiedzi na pytania dotyczące kwestii europejskich związanych z naszym miastem. W tym celu drużyny musiały odwiedzić instytucje, odnaleźć budynki, porozmawiać z odpowiednimi osobami. Rozwiązanie zadań zajęło uczestnikom Gry niespodziewanie mało czasu. Zawodnicy podeszli bardzo ambitnie do tematu i błyskawicznie znaleźli odpowiedzi na wszystkie pytania. Wszyscy uczestnicy zabawy otrzymali nagrody ufundowane przez Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie oraz Punkt Informacyjny Europe Direct – Lublin.

Europejskie Stoisko Informacyjne,
9 maja 2011

Stoisko było ofertą skierowaną do wszystkich mieszkańców Lublina i Lubelszczyzny. Na stoisku zlokalizowanym w samym centrum Lublina (na lubelskim deptaku), można było zasięgnąć informacji na temat Unii Europejskiej, a zwłaszcza zbliżającej się Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej i zaopatrzyć się w publikacje i materiały na temat UE.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Konferencja pt. „Fundusze Europejskie rozwijają Lublin.
Dobre praktyki w wykorzystaniu Funduszy Europejskich”,
10 maja 2011

W Sali Błękitnej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego zgromadzili się beneficjenci funduszy unijnych z terenu Lublina i Lubelszczyzny (przedstawiciele samorządu, oświaty, ochrony zdrowia, duchowieństwa, służb mundurowych, fundacji, stowarzyszeń, przedsiębiorców itp.), aby przedstawić swoje doświadczenia w aplikacji o środki z Unii Europejskiej. Prezentowali oni konkretne projekty, które udało im się zrealizować dzięki funduszom europejskim. Różnorodność prelegentów odzwierciedlała szerokie zastosowanie Funduszy Europejskich.

Patronat honorowy nad konferencją objął: Pan Krzysztof Żuk Prezydent Miasta Lublin, Pan Krzysztof Hetman Marszałek Województwa Lubelskiego oraz Pani Genowefa Tokarska Wojewoda Lubelski. Wyżej wspomniani włodarze miasta i województwa pogratulowali zgromadzonym beneficjentom skuteczności w pozyskiwaniu funduszy europejskich oraz zachęcali do dalszej aktywności.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Dzień Europy zorganizowali: