AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

Lublin, Łucka/28-29.04.2011 r. Europejskie festiwale piosenki Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie

Coraz więcej dzieci i młodzieży uczestniczy w różnego rodzaju festiwalach i konkursach śpiewu. Tegoroczny Koncert Laureatów VIII Wojewódzkiego Festiwalu Piosenki Europejskiej urósł do rangi lokalnego wydarzenia.

W dniu 28 kwietnia br., w Filharmonii Lubelskiej im. Henryka Wieniawskiego, odbył się uroczysty koncert finałowy VIII Festiwalu Piosenki Europejskiej uczniów szkół podstawowych z województwa lubelskiego. Na widowni zasiadło około trzystu młodych miłośników piosenki.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

W finale wystąpiło ponad 20 wykonawców, wśród nich Magda Welc oraz Krzysztof Cugowski junior. Głównym Organizatorem koncertu była Szkoła Podstawowa nr 51 im. Jana Pawła II w Lublinie.

Konkurs odbył się pod patronatem Lubelskiego Kuratora Oświaty. Kurator Krzysztof Babisz, wspólnie z przedstawicielem Regionalnego Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie,  podczas Koncertu Galowego, mieli zaszczyt i honor wręczyć nagrody młodym wykonawcom.

Z kolei Gimnazjum w Łucce koło Lubartowa zamieniło się w lokalną stolicę Europy. Stało się tak za sprawą Festiwalu Piosenki Europejskiej. W wydarzeniu wzięli udział gimnazjaliści z Woli Sernickiej, Skrobowa, Kamionki oraz Łucki.
Uczestnicy rywalizowali ze sobą w kategoriach piosenki angielskiej, niemieckiej oraz polskiej. Zwycięsko z rywalizacji wyszło Gimnazjum w Skrobowie. Tuż za nimi uplasowało się Gimnazjum w Łucce. Kolejne miejsce zajęły Gimnazjum w Kamionce oraz Gimnazjum w Woli Sernickiej. Ponadto komisja konkursowa przyznała dodatkowe wyróżnienia Aleksandrze Budzyńskiej z Łucki oraz Aleksandrze Ludwiczuk ze Skrobowa za wyjątkowo profesjonalne wykonanie swoich utworów.

Fundatorem nagród, oprócz Regionalnego Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie, które objęło festiwal patronatem, był także Wójt Gminy Lubartów. Dodatkowo, w ramach Festiwalu, została zorganizowana „aktywna” lekcja niemieckiego połączona z wieloma konkursami, prowadzona przez lektorkę projektu Deutschvagen Tour.