AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

13.04.2011 Lublin Konferencja pt. „Szanse i wyzwania Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej” Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie

W związku ze zbliżającą się Prezydencją Polski w Radzie Unii Europejskiej w dniu 13 kwietnia 2011 r. w Auli Instytutu Europeistyki Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II odbyła się konferencja pt. „Szanse i wyzwania Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej”.

Konferencja była poświęcona prawnym aspektom Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej, Partnerstwu Wschodniemu w kontekście najważniejszych priorytetów Prezydencji oraz otwarciu kulturalnemu Lublina na Wschód.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

W konferencji wzięli udział m.in. Jarosław Dziedzic - naczelnik wydziału ds. Partnerstwa Wschodniego Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Włodzimierz Wysocki -  Zastępca Prezydenta Lublina ds. Oświaty, Kultury i Sportu, prof. Zbigniew Zaleski – Poseł do Parlamentu Europejskiego minionej kadencji, dr hab. Andrzej Gil prof. KUL - Instytut Europy Środkowo-Wschodniej, dr hab. Artur Kuś, prof. KUL oraz dr hab. Andrzej Podraza prof. KUL.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Zaproszeni goście doszli do ciekawych wniosków dotyczących m.in. Partnerstwa Wschodniego oraz starań Lublina o Europejską Stolicę Kultury w 2016 roku. Ponadto po raz kolejny zaakcentowano ważne położenie geograficzne Lublina w kontekście omawianych zagadnień.

powiekszeniepowiekszenie

Organizatorem konferencji jest Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw oraz Opiekę merytoryczną nad konferencją sprawowało Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie oraz Instytut Europeistyki Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II.

Patronat nad konferencją objął Janusz Lewandowski komisarz ds. budżetu w Komisji Europejskiej. Całość przedsięwzięcia była transmitowana on-line w internecie na stronach www.prezydencja2011.org oraz www.europeanweb.tv.

RELACJE FILMOWE

Szanse i wyzwania polskiej Prezydencji
Panel 1 - konferencja 13 kwietnia 2011 r

Lublin - Brama Wschodu

Panel 2 - konferencja 13 kwietnia 2011 r
Co zrobić, aby tytuł Europejskiej Stolicy Kultury dla Lublina otworzył Europę na Wschód? to tytuł drugiego panelu dyskusyjnego w czasie konferencji na temat Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej.

Aula Instytutu Europeistyki Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II
Panel 3 - konferencja 13 kwietnia 2011 r 10:00 - 15:00
Konferencja poświęcona prawnym aspektom Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej,
Partnerstwu Wschodniemu w kontekście najważniejszych priorytetów Prezydencji
oraz otwarciu kulturalnemu Lublina na Wschód.

Konferencja została zorganizowana w ramach projektu
pt. „Prezydencja na wyciągnięcie ręki"
współfinansowanego przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych.