AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

24.03.2011 r., Lubartów Konkurs wiedzy o Unii Europejskiej w Lubartowie Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie

Pod hasłem „Do wspólnej Europy” w dniu 24 marca 2011 roku, w Gimnazjum nr 2 im. H. Sienkiewicza w Lubartowie, odbył się konkurs o Unii Europejskiej. Do udziału w konkursie, zostali zaproszeni uczniowie klas I–III gimnazjów powiatu lubartowskiego.

Patronat nad konkursem objęło Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie. W zmaganiach wzięło udział 29 uczniów z 5 gimnazjów powiatu lubartowskiego: Gimnazjum nr 1 i Gimnazjum nr 2 z Lubartowa, Firleja, Woli Żernickiej oraz Ostrowa Lubelskiego. Konkurs miał formę testu pisemnego zawierającego 40 pytań, w tym również zadania w języku angielskim.

Po rozwiązaniu zadań, w sali konferencyjnej, odbyło się spotkanie z przedstawicielem Regionalnego Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie. Tematem spotkania była: „Polska Prezydencja w Radzie Unii Europejskiej”.

Konkurs zakończył się uroczystym wręczeniem nagród i dyplomów przez Sławomira Zdunka – dyrektora Gimnazjum nr 2 oraz Panią Annę Włochowicz, osobę odpowiedzialną za zrealizowanie konkursu.

Komisja wyodrębniła 8 laureatów, przyznając nagrody główne za zajęcie sześciu pierwszych miejsc:

I miejsce – Kinga Baran z Gimnazjum nr 2 w Lubartowie
II miejsce – Aleksandra Piątek z Gimnazjum nr 2 w Lubartowie
III miejsce – Natalia Marciniak z Gimnazjum nr 2 w Lubartowie
IV miejsce – Karolina Filipowicz z Gimnazjum nr 2 w Lubartowie
V miejsce – Justyna Włosek z Gimnazjum w Woli Sernickiej
VI miejsce – Sylwia Lipska z Gimnazjum nr 1 w Lubartowie, Grzegorz Komoń z Gimnazjum w Ostrowie Lubelskim oraz Katarzyna Danił z Gimnazjum nr 2 w Lubartowie.

Laureaci otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe.
Ponadto uczestnicy konkursu otrzymali publikację o Gimnazjum nr 2 w Lubartowie, płytę Indywidualności muzyczne wydaną przez Gimnazjum nr 2 oraz maskotki, kalendarze i broszury informacyjne na temat UE przekazane przez RCIE w Lublinie.

MEDIA O KONKURSIE :