AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

marzec-lipiec 2011, województwo lubelskie Prezydencja na wyciągnięcie ręki Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie

Mamy zaszczyt poinformować Państwa o rozpoczęciu projektu pt. „Prezydencja na wyciągnięcie ręki”. Do Państwa dyspozycji pozostawiamy stronę internetową (www.prezydencja2011.org), na której będziemy informować o naszych działaniach, a także zamieszczać najświeższe informacje dotyczące Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej.

W ramach projektu zostaną zrealizowane następujące wydarzenia:

• interaktywny konkurs wiedzy o Prezydencji. Konkurs będzie przeznaczony dla uczniów szkół gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych z województwa lubelskiego. Uczniowie tych szkół będą mogli na stronie internetowej wziąć udział w konkursie wiedzowym o Prezydencji. Zakres konkursu obejmie następującą tematykę: Prezydencja, Rada Unii Europejskiej, a także priorytety polskiej Prezydencji.
  • symulacja obrad Rady Unii Europejskiej. Celem symulacji jest odwzorowanie posiedzenia Rady Unii Europejskiej wraz z zachowaniem zasad protokołu dyplomatycznego i z użyciem negocjacji dyplomatycznych.
  • warsztaty europejskie w szkołach województwa lubelskiego. W ramach przygotowań do gry symulacyjnej, w wybranych szkołach ponadgimnazjalnych województwa lubelskiego, odbędą się warsztaty europejskie (lekcje europejskie) dotyczące Prezydencji i bieżącej tematyki europejskiej. Koordynatorzy projektu spotkają się na terenie szkół z zespołami mającymi wziąć udział w symulacji obrad Rady Unii Europejskiej.
  • szkolenie i warsztaty przygotowujące do symulacji obrad Rady Unii Europejskiej. To działanie zostanie zrealizowane w kwietniu 2011 r. Przewidujemy zorganizowanie szkolenia z zakresu: prowadzenia negocjacji, mechanizmów działania Rady Unii Europejskiej, protokołu dyplomatycznego oraz Prezydencji. Uczestnicy symulacji spotkają się na jednodniowych warsztatach przygotowawczych w Lublinie. Szkolenie poprowadzą wysokiej klasy specjaliści z lubelskich uniwersytetów. Na warsztatach zostaną omówione wszystkie aspekty związane z grą symulacyjną oraz dopracowane poszczególne stanowiska negocjacyjne oraz regulamin i porządek obrad.
  • konferencja dotycząca Prezydencji Polski w Radzie UE. W kwietniu 2011 r. odbędzie się konferencja skierowana do mieszkańców Lublina, studentów, kadry akademickiej, pracowników organizacji pozarządowych, mediów lokalnych i regionalnych. Będzie ona poświęcona zagadnieniom Partnerstwa Wschodniego, podstawom prawnym Prezydencji oraz współpracy kulturalnej w Europie. Konferencja odbędzie się na Wydziale Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego im. Jana Pawła II. W Internecie będzie można obejrzeć on-line dyskusje panelowe, nagrywane przez zespół telewizji internetowej naszej Fundacji.
  • audycje radiowe na temat Prezydencji. W czasie trwania projektu zostaną przygotowane i wyemitowane audycje radiowe na temat Prezydencji skierowane do wszystkich mieszkańców województwa lubelskiego. Znajdą się w nich ogólne informacje na temat Prezydencji i jej znaczenia dla Polski oraz Lubelszczyzny, polskich priorytetów oraz bieżących tematów i spraw europejskich. Merytoryczną pomocą w przygotowaniu audycji będą służyli wykładowcy lubelskich uniwersytetów zaangażowani w realizację niniejszego projektu.

Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych do uczestnictwa w projekcie.
Osobą do kontaktu pozostaje Andrzej Skórski e-mail: biuro@rcie.lublin.pl