AKTUALNOŚCI 2011 ROKU

11.01.2011 Lublin „Zjednoczeni w różnorodności – wielokulturowy Lublin” Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

Europejski Dom Spotkań w Nasutowie już po raz kolejny miał okazje gościć u siebie w terminie 27.12.2010- 03.01.2011 uczestników międzynarodowej wymiany sylwestrowej pt. „Zjednoczeni w różnorodności – wielokulturowy Lublin”.

Wraz z długoletnim niemieckim partnerem Deutsch-Polnische Jugendakademie e.V. oraz białoruskim partnerem Stowarzyszeniem Dziedzich Europejski Dom Spotkań-Fundacja Nowy Staw zorganizowała polsko-niemiecko-białoruską wymianę młodzieży połączoną z wspólną zabawą sylwestrową.
Podczas projektu uczestnicy mieli okazje zwiedzić miejsca związane z wielokulturowością Lublina- Ośrodek Bramę Grodzką- Teatr NN, kościół ewangelicki oraz cerkiew przy ul. Ruskiej w Lublinie. Ponadto podczas pobytu w Lublinie młodzi Polacy, Niemcy i Białorusini wspólnie zwiedzali obóz koncentracyjny na Majdanku, a także wzięli udział w tematycznym warsztacie przygotowanym przez niemiecką wolontariuszkę. Będąc w Lublinie uczestnicy w grupach narodowo mieszanych rozwiązywali zadania gry miejskiej odkrywając przy tym nieznane zakątki Lublina i historie miasta.
Uwieńczeniem wymiany była zabawa sylwestrowa w stylu retro do białego rana.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszeniepowiekszenie