AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

29.09.2010 Kielce Spotkanie z nauczycielami z Ukrainy Informacja europejska

29 września siedzibę Regionalnego Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie odwiedziła ponad dwudziestoosobowa grupa nauczycieli z Ukrainy.

Uczestnikami spotkania byli młodzi aktywni nauczyciele z małych i średnich miejscowości z całej Ukrainy. Tematyka spotkania dotyczyła następujących zagadnień: kalendarium wstąpienia Polski do UE, działalność i aktywność RCIE Lublin na szczeblu lokalnym, a także współpraca z jednostkami oświatowymi. Wizyta była zorganizowana przez Związek Ukraińców w Polsce w partnerstwie z Instytutem Edukacji Politycznej w ramach projektu „Ukraińska majsternia integracji europejskiej dla nauczycieli”, przy wsparciu programu polskiej pomocy zagranicznej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP. Celem projektu jest poprawa rozumienia perspektyw i wyzwań związanych z uzyskaniem przez Ukrainę członkostwa w UE w środowisku ukraińskich młodych nauczycieli, uświadomienie konieczności przystosowania do standardów europejskich oraz podwyższenie wartości merytorycznej dyskursu na temat integracji Ukrainy z Zachodem w tym środowisku.