AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

12.10.2010 Nasutów Polsko-niemiecko-białoruska wymiana medialna „Online journalism” Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W terminie 01.10-08.10.2010r. w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie k. Lublina odbyły się polsko-niemiecko-białoruskie warsztaty medialne pt. „Online journalism”. Organizatorami warsztatów byli Europejski Dom Spotkań-Fundacja Nowy Staw wraz z Bennohaus z Münster i Stowarzyszeniem Dzedzich z Brześcia.

Tematem wiodącym polsko-niemiecko-białoruskiego projektu była edukacja. W ramach warsztatów uczestnicy pracowali w czterech grupach.
Pierwsza grupa tworzyła zespół telewizji internetowej. Jej zadaniem była obsługa medialna debaty zatytułowanej „ Portale społecznościowe- zagrożenie czy szansa?”, a także dyskusji dotyczącej wpływu gier komputerowych na zachowania młodych ludzi. Zadaniem drugiej grupy było przeprowadzenie sondy ulicznej i przygotowanie vidcastów na temat portali społecznościowych takich jak np. Nasza-Klasa czy Facebook. Ponadto uczestnicy napisali Web Bloga oraz nagrali podcasty na temat „ Kim chciałem/am być jak byłem/am mały/a a kim teraz jestem”. Reportaż o lubelskim Centrum Wolontariatu jest efektem pracy grupy trzeciej. Całość warsztatów jak i formy spędzenia czasu wolnego przez uczestników zostały udokumentowane przez grupę czwartą.

Dzięki uprzejmości władz Radia Lublin oraz oddziału regionalnego TVP uczestnicy z Lublina, Münster i Brześcia mogli obserwować pracę dziennikarzy radiowych i telewizyjnych podczas wizyty w Radiu Lublin i TVP.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszenie

Efekty pracy młodych dziennikarzy można obejrzeć na stronie www.europeanweb.tv, a także na stronie www.mediacamplublin.wordpress.com

Projekt współfinansowany ze środków Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży