AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

16.09.2010 Lublin Polacy i Niemcy na drodze do wspólnej przyszłości w pokoju i wolności Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach 9-15 września 2010 r. w Domu Spotkań w Nasutowie odbyła się II część międzynarodowego spotkania młodzieży z miast partnerskich Lublina i Münster. Obie grupy są laureatami konkursu „Polacy i Niemcy na drodze do wspólnej przyszłości w pokoju i wolności”. Młodzież poznała się już na I części w Münster i teraz miała okazję umocnić swoje przyjaźnie.

W trakcie wymiany uczestnicy brali udział w bardzo różnorodnym programie, m. in. zwiedzanie Lublina i Zamościa, gdzie odbywał się Memoriał Marka Grechuty. Grupa uczestniczyła także w Europejskim Festiwalu Smaku. Kolejnym wydarzeniem była wizyta w Zespole Szkół nr. 7 w Lublinie, gdzie grupa brała udział w lekcji języka polskiego i historii. Bardzo poruszającym wydarzeniem okazała się wizyta na Majdanku.

Zwieńczeniem wymiany była uroczystość wręczenia nagród w Trybunale Koronnym. Swoją obecnością zaszczycił zebranych gości prezydent miasta Lublina – Adam Wasilewski i Konsul Honorowy Republiki Federalnej Niemiec w Lublinie- Andrzej Kidyba.

Zarówno polscy, jak i niemieccy uczestnicy bardzo się zintegrowali. Pozostały nie tylko trwałe przyjaźnie ale również plany na wspólną przyszłość. Uczestnicy chcieliby bowiem włączyć się w kolejny wspólny międzynarodowy projekt, o którym zapewne usłyszymy w niedalekiej przyszłości.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Projekt współfinansowany ze środków Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży