AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

21.08.2010 r. Zamość, 29.08.2010. Puławy Prezydencja bez tajemnic Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie

Zamość jest kolejnym miastem, w którym będzie realizowany projekt pt. "Prezydencja bez tajemnic". W dniu 21.08.2010 r. na stoisku informacyjnym, zorganizowanym przez Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie, w ramach targów edukacyjnych, mieszkańcy Zamościa będą mogli uzyskać informacje na temat roli, zadań oraz korzyści, jakie odniesie Polska w czasie sprawowania Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej. Z kolei 29.08.2010 r. nasze stoisko będą mogli odwiedzić mieszkańcy Puław. Do tej pory byliśmy w Białej Podlaskiej, Lublinie oraz Chełmie.

Co pół roku kolejne państwa Unii Europejskiej sprawują Prezydencję, czyli przewodniczą pracom Rady Unii Europejskiej. W dniu 1 lipca 2011 roku Polska stanie się gospodarzem znacznej części unijnych wydarzeń i odegra ważną rolę na wszystkich polach aktywności Unii Europejskiej.