AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

19.08.2010 Lublin "Rozmowa o historii - kluczem do zrozumienia”
22- 29 sierpnia 2010 r., Nasutów k/Lublina
Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniu 22 sierpnia rozpocznie się w Nasutowie projekt międzynarodowej wymiany młodzieżowej. Podczas projektu jego uczestnicy będą się zastanawiali się nad rolą historii w relacjach współczesnej Europy z położeniem nacisku na kraje uczestniczące w projekcie.

W projekcie biorą udział młodzi uczestnicy z takich krajów jak: Polska, Białoruś, Ukraina i Niemcy a jego tematem przewodnim jest historia przesiedleń na Roztoczu podczas II wojny światowej. Młodzież spotyka się na kilka dni projektu po to chce spojrzeć na wydarzenia sprzed ponad 60 lat , które są wciąż żywe w świadomości ludzi i narodów, które musiały w nich uczestniczyć. Ideą projektu jest zastanowienie się jaką rolę odgrywa historia w integracji krajów, które reprezentują narodowe grupy młodzieży podczas wymiany. Czy jest siłą hamulcową czy też może prawdziwym fundamentem, bez którego nie da się budować wspólnej Europy…? W trakcie projektu przewidziane są liczne spotkania z ludźmi świata nauki, wspólne warsztaty. Głównym wydarzeniem projektu jest wyjazd do Aleksandrowa na spotkanie z „Dziećmi Zamojszczyzny” – ludźmi którzy przeżyli wypędzenia podczas II wojny światowej na Roztoczu. Efektem końcowym projektu będzie film podsumowujący cały pobyt, który po wspólnym obejrzeniu przez uczestników w ostatni dzień projektu zostanie opublikowany, a jego misją będzie zachęcanie tych wszystkich, którzy go obejrzą do otworzenia się i odrzucenia stereotypów w relacjach między naszymi narodami.

Flash Player - pobierz.

Projekt jest współfinansowany ze środków
Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.

www.mlodziez.org.pl

RAZEM