AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

17.07.2010 Lublin „Nasze zwycięstwo 600 lat później”, polsko-litewska wymiana młodzieży Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniu 11 lipca rozpoczął się w Nasutowie projekt wymiany polsko - litewskiej. Podczas projektu jego młodzi uczestnicy z dwóch sąsiednich krajów będą pracowali nad przygotowaniem wspólnego przedstawienia upamiętniającego bitwę pod Grunwaldem.

Nasze zwycięstwo 600 lat później to tytuł projektu , który odbędzie się w Nasutowie koło Lublina od 11 do 17 lipca. W wymianie będzie brała udział młodzież z Litwy i Polski. Celem projektu jest przygotowanie przedstawienia o charakterze historyczno - kulturowym, które będzie zaprezentowane w centrum Starego Miasta w Lublinie, na Placu po Farze, w samo południe, w dniu rocznicy bitwy pod Grunwaldem 15 lipca. W ten sposób młodzież pragnie ukazać pamięć i szacunek dla tego ważnego dla obydwu narodowości wydarzenia historycznego.

Podczas wymiany uczestnicy będą podzieleni na dwie grupy warsztatowe. Pierwsza grupa skoncentruje się na rozwijaniu umiejętności teatralnych i na graniu w przedstawieniu. Kolejna grupa będzie miała za zadanie napisanie scenariusza. Grupa będzie także dyskutować na temat polsko-litewskich powiązać i dzielić się wnioskami z pozostałymi uczestnikami grupy. Sam projekt wymiany służy również wzmocnieniu współpracy polsko-litewskiej oraz wzrostowi wiedzy młodych ludzi nt. wspólnej historii Litwy i Polski.

powiekszenie

Flash Player - pobierz.