AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

14.06.2010 Lublin Projekt “Creative juggling against routine in your life”. Instytut Rynku Pracy - Fundacja Nowy Staw

W dniach 8-14 czerwca w Nasutowie koło Lublina odbył się międzynarodowy projekt zatytułowany „Kreatywne żonglowanie sposobem na życiowa rutynę”. Projekt realizowany był w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”, akcja: warsztaty Grundviga . W projekcie wzięło udział 17 osób, w tym reprezentanci Turcji, Wielkiej Brytanii, Portugalii, Hiszpanii, Austrii, Francji, Niemiec, Litwy, Łotwy i Rumuni. Podczas wymiany uczestnicy zwrócili szczególną uwagę na rynek produktów ekologicznych w Niemczech.

Młodzi Niemcy i Polacy opracowali kampanię reklamową polskich i niemieckich produktów i zwiedzili gospodarstwo ekologiczne w Zempow, gdzie uzyskali m.in. informacje o ekologicznej hodowli zwierząt. W ramach wymiany uczestnicy wspólnie przeprowadzili badania w berlińskich sklepach ze zdrową żywnością a także zwiedzili bardzo aktywnie stolice Niemiec.

Warsztaty odbywające się w Nasutowie k .Lublina łączyły elementy warsztatów rozwoju osobistego, warsztatów kreatywności, motywacji, umiejętności interpersonalnych z treningiem umiejętności żonglerskich.

Ucząc się żonglowania – uczestnicy przełamywali własne bariery, uczyli się cierpliwości, pewności siebie, kreatywności, współpracy w grupie – co jak twierdzą przydatne będzie w ich życiu osobistym i zawodowym. Cennym doświadczeniem był również wielokulturowy charakter warsztatów, a także obecność osób w różnym wieku i przedstawicieli różnych zawodów, co dawało możliwość konfrontacji i otwarcia na nowość i różnorodność.

Efekt intensywnych treningów żonglerskich uczestnicy zaprezentowali w ostatnim dniu warsztatów przed mieszkańcami Domu Opieki Społecznej im. Matki Teresy z Kalkuty w Lublinie. Międzynarodowe show z wykorzystaniem różnych technik i rekwizytów żonglerskich spotkał się z ogromnym zainteresowaniem i aplauzem publiczności.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Flash Player - pobierz.