AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

9.06.2010 | Lublin „Happy Hours” w Nasutowie koło Lublina Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniu 7 czerwca rozpoczął się w Nasutowie projekt międzynarodowej wymiany młodzieżowej. Podczas projektu jego młodzi uczestnicy z różnych krajów pracują nad stworzeniem wspólnego utworu muzycznego, który zostanie pokazany przez nich w niebanalny sposób mieszkańcom Lublina w dniu 15 czerwca.

„Happy Hours” to tytuł wymiany międzynarodowej, która odbywa się w Nasutowie koło Lublina w dniach od 7 do 16 czerwca. W projekcie biorą udział takie kraje jak Polska, Armenia, Czechy, Gruzja, Armenia i Estonia. „Happy Hours” to projekt, który zebrał młode osoby pełne energii i chętne do zdobycia nowych umiejętności zarówno muzycznych jak i medialnych. Projekt obejmuje bloki warsztatowe dotyczące psychologii, których celem jest przełamywanie strachu scenicznego

i otworzenie się na nowe sposoby ekspresji. Wynikiem warsztatów psychologicznych będą flash moby w Lublinie, czyli spontaniczne występy uliczne, które mają na celu przyciągnąć uwagę przechodniów. Głównym celem pracy młodych ludzi podczas warsztatów na wymianie jest przygotowanie piosenki, która także będzie przedstawiona w formie street show. Show zostanie zaprezentowany na ulicach Lublina 15 czerwca. Kolejnych efektem wymiany będzie przygotowany przez grupę medialną teledysk. Uczestnicy zainteresowani pracą z mediami będą mieli szansę poznać podstawy obsługi kamery i edytowania materiału filmowego. Także w kolejnej grupie dokumentacyjnej będzie możliwość poznania podstaw obsługi kamery i stworzenie dokumentacji całego projektu w formie fotograficznej.

Projekt nie tylko daje możliwość rozwijania nowych umiejętności, ale także przełamywanie barier i stereotypów w stosunku do innych narodów. Poprzez wieczory narodowe i wspólną integrację młodzi uczestnicy wymiany międzynarodowej poznają różne kultury, tradycje i zwyczaje.

Obejrzyj teledysk, który powstał podczas projektu Happy Hours w Nasutowie.

Projekt jest współfinansowany ze środków
Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.

www.mlodziez.org.pl