AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

5.06.2010 | Lublin Fundusze europejskie na kulturę Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie, Europe Direct - Lublin

W dniu 05.06.2010 w Sali Unii Lubelskiej Klasztoru Oo. Dominikanów odbyło się szkolenie „Fundusze Europejskie na działania i inwestycje kulturalne”. W szkoleniu wzięli udział przedstawiciele instytucji kulturalnych, bibliotek, domów kultury, organizacji pozarządowych, samorządów.

Podczas szkolenia zaprezentowano możliwość pozyskiwania funduszy europejskich zarówno na projekty inwestycyjne związane z kulturą, jak również na przedsięwzięcia kulturalne. Uczestnicy zapoznali się z Regionalnym Programem Operacyjnym Województwa Lubelskiego, Europejskim Funduszem Społecznym, Programem Uczenie się przez całe życie i programem Kultura 2007-2013. Po części teoretycznej swoimi doświadczeniami związanymi z realizacją tego typu projektów podzielił się z uczestnikami Benedikt Althoff reprezentujący stowarzyszenie Bennohaus z Münster miasta partnerskiego Lublina. Szkolenie zostało zorganizowane w ramach obchodów „Nocy Kultury”