AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

9.05.2010 | Lublin Dzień Europy w Lublinie Informacja europejska

W Lublinie po raz kolejny obchodzony był Dzień Europy. W tym roku obchody trwały 2 dni. Były to 2 dni dyskusji, zabawy, wydarzeń sportowych i promowania Unii Europejskiej na Lubelszczyźnie.

Parlament Europejski w Lublinie

W dniu 7 maja 2010 r. w sali obrad Rady Miasta lubelskiego Ratusza, odbyła się symulacja obrad Parlamentu Europejskiego. Celem symulacji było rozpowszechnienie wiedzy na temat struktur i funkcjonowania Unii Europejskiej, a także rozwijanie u młodzieży umiejętności prowadzenia dyskusji, retoryki i argumentacji. W obradach udział wzięli uczniowie ze szkół ponadgimnazjalnych z Lublina, Lubartowa, Biłgoraja oraz Chełma. Młodzi eurodeputowani podczas obrad poruszali następujące zagadnienia: waluta Euro i kryzys gospodarczy, rozszerzenie UE na nowe kraje członkowskie i zacieśnianie współpracy w ramach UE, walka z ubóstwem i wykluczeniem społecznym. Obrady odbyły się zgodnie z zasadami przyjętymi w Parlamencie Europejskim. Jury konkursu, w skład którego weszły: Marta Jędrych Dyrektor Punktu Informacyjnego Europe Direct – Lublin, Beata Jankiewicz Dyrektor Biura Poselskiego prof. Leny Kolarskiej-Bobińskiej Poseł do Parlamentu Europejskiego oraz Monika Kłos Zastępca Dyrektora Wydziału Funduszy Europejskich Urzędu Miasta Lublin, brało pod uwagę następujące elementy: przygotowanie merytoryczne, retoryka, zgodność wygłaszanych wypowiedzi z poglądami i programem reprezentowanej frakcji, umiejętność współdziałania i pracy w zespole, kultura osobista. Zwycięzcą tegorocznej Symulacji została Grupa Porozumienia Liberałów i Demokratów na rzecz Europy. Drugie miejsce zajęli Europejscy Konserwatyści i Reformatorzy, a trzecie – Konfederacyjna Grupa Zjednoczonej Lewicy/Nordycka Zielona Lewica. Nagrodą dla najlepszej drużyny był wyjazd do Parlamentu Europejskiego ufundowany przez prof. Lenę Kolarską-Bobińską Poseł do Parlamentu Europejskiego.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Rozstrzygnięcie konkursu „Moja Szkoła w UE”.

W czasie Dnia Europy rozstrzygnięto również VIII edycję konkursu pt. Moja szkoła w Unii Europejskiej – edycja powrót do szkoły. Celem tegorocznego programu była aktywizacja młodzieży wokół aktualnych wydarzeń w Unii Europejskiej, a także zapoznanie jej z ważnymi priorytetami Komisji Europejskiej na 2010 rok oraz funkcjonowaniem Parlamentu Europejskiego. Uczniowie szkół gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych musieli przygotować esej na jeden z dwóch tematów:

Jak Twój styl życia wpływa na stan środowiska naturalnego?

W której komisji stałej Parlamentu Europejskiego obecnej kadencji chciałbyś uczestniczyć i jakie zmiany komisja z Twoim udziałem miałaby przeprowadzić?

W kategorii gimnazjów :

• pierwsze miejsce przypadło uczniom z Gimnazjum im. Wincentego Pola w Radawczyku Drugim,
  • drugie miejsce reprezentantom Zespołu Szkół - Gimnazjum im. św. Stanisława Kostki w Lublinie, a
  • trzecie uczniom z Gimnazjum nr 2 im. Papieża Jana Pawła II w Tomaszowie Lubelskim.

W kategorii szkół ponadgimnazjalnych :

• pierwsze miejsce zajęli uczniowie z I LO im. Stanisława Staszica w Lublinie,
  • drugie reprezentanci z XXI LO im. Stanisława Kostki w Lublinie, a
  • trzecie uczniowie z Zespołu Szkół Budowlanych i Ogólnokształcących im. Józefa Technika w Biłgoraju.

Parada Schumana

Jak co roku uczniowie szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych wzięli udział w Paradzie Schumana. Mimo niesprzyjającej aury pogodowej kilkuset młodych ludzi przeszło głównymi ulicami Lublina. Kolorowe i wyszukane stroje dzieci przykuwały uwagę przechodniów, którzy spontanicznie dołączali do orszaku. Przed godziną 12.00 barwny i głośny korowód dotarł pod Lubelski Ratusz, gdzie uczniowie wysłuchali Ody do Radości oraz hejnału Lublina. Młodych ludzi przywitał prezydent Lublina Adam Wasilewski.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Europejskie Stoisko Informacyjne

Równolegle z symulacją obrad Parlamentu Europejskiego w godzinach 9.00. - 14.00. przed lubelskim Ratuszem było rozstawione stoisko informacyjne Regionalnego Centrum Informacji Europejskiej oraz Punktu Informacyjnego Europe Direct – Lublin. Na stoisku można było zasięgnąć informacji na temat różnych aspektów funkcjonowania Unii Europejskiej, jej struktur, polityk, funduszy, a także pozyskać bezpłatne materiały informacyjne, które cieszyły się dużym zainteresowaniem mieszkańców Lublina.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Europejski Piknik Rowerowy pod hasłem Roku Walki z Ubóstwem i Wykluczeniem Społecznym

W niedzielę - 9 maja - w ramach obchodów Dnia Europy - odbył się Europejski Piknik Rowerowy. Rozpoczął się o godz. 14.00 przed Ratuszem na placu Łokietka, gdzie rowerzystów powitał prezydent Lublina. Sprzed Ratusza uczestnicy pikniku przejechali nad Zalew zwracając uwagę napotkanych po drodze osób na Rok Walki z Ubóstwem i Wykluczeniem Społecznym. Ideę tego roku przybliżył wszystkim uczestnikom pikniku prowadzący piknik. Informacji na ten temat można też było zasięgnąć u konsultantki Europe Direct – Lublin na stoisku informacyjnym. Tematyka Roku Walki z Ubóstwem i Wykluczeniem Społecznym pojawiła się też w licznych konkursach i grach dla dzieci.

Piknik stanowił też promocję rowerowego stylu życia. Podczas pikniku można było oznaczyć swój rower, chroniąc go od kradzieży, a także porozmawiać z wieloma fanami dwóch kółek.

Jak na piknik przystało w programie było pieczenie kiełbasek i poczęstunek bigosem, co wzmocniło siły rowerzystów. W imprezie wzięło udział około 350 osób.

W ramach Dnia Europy w Lublinie odbył się także II Europejski Festiwal Szachów. W „roli” figur wystąpili artyści z Zespołu Pieśni i Tańca im. Wandy Kaniorowej z Lublina. Na placu pod Ratuszem została rozegrana historyczna partia z XIX wieku. W latach osiemdziesiątych XX wieku Lublin był nazywany stolicą szachów. Stąd pochodzi wielu mistrzów i wicemistrzów Polski. W ramach europejskiego festiwalu szachów rozegrany został II Międzynarodowy Arcymistrzowski Turniej Szachowy.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

MEDIA o DNIU EUROPY w LUBLINIE