AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

08.04.2010 Lublin "Image of truth” – międzynarodowa wymiana młodzieży w Łucku na Ukrainie Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach 10 – 17 kwietnia 2010 w Łucku na Ukrainie odbędzie się międzynarodowa wymiana młodzieży w której udział wezmą wolontariusze Fundacji.
Tematyka wymiany dotyczyć będzie propagandy w mass - mediach.

W wymianie, oprócz wolontariuszy w Polski, udział weźmie także młodzież z Białorusi, Niemiec oraz Ukrainy.

Podczas siedmiu dni wymiany młodzi ludzie będą mieli okazje podzielić się swoimi poglądami na temat wpływu manipulacji, propagandy i mediów na życie polityczne i społeczne we współczesnym świecie, jak również cofną się wstecz do czasów II wojny światowej aby odkryć podobieństwa i różnice technik propagandowych. Aby tego dokonać wezmą udział w warsztatach, podczas których zagłębią się w materiały źródłowe: plakaty z czasów II wojny światowej, archiwalne audycje radiowe oraz przedyskutują współczesne przykłady propagandy, z którą stykają się korzystając z Internetu, słuchając radia czy oglądając telewizji.

Finałowym momentem wymiany będzie publiczna wystawa poświęcona tematyce propagandy. Będzie ona prezentować zgromadzone przez uczestników materiały dotyczące manipulacji a młodzież biorąca udział w wymianie będzie pełnić rolę przewodników po wystawie. Obok wystawy uczestnicy wspólnie stworzą również happening na temat propagandy Nazistowskiej i Komunistycznej.

Projekt jest współfinansowany ze środków
Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.

www.mlodziez.org.pl