AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

21.03.2010 Metsakartano “Stories not to be forgotten but to be shared” – międzynarodowa wymiana młodzieży w Finlandii Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach 14 – 21 marca 2010 w Metsakartano w Finlandii odbyła się międzynarodowa wymiana komiksowa, w której wzięła udział grupa wolontariuszy Fundacji.

W wymianie udział wzięła młodzież z ośmiu państw europejskich, między innymi z: Finlandii, Czech, Słowacji, Słowenii, Polski, Grecji, Hiszpanii i Portugalii

Wymiana odbyła się w ośrodku młodzieżowym w Metsäkartano – umiejscowionym na półwyspie, pośród lasów, rzek i jezior, znajdującym się niedaleko Parku Narodowego Tiilikkajärvi. . Podczas 6 dni wymiany uczestnicy brali udział w warsztatach poświęconych rysowaniu komiksów, pracowali nad własnymi komiksami, które następnie zostaną zaprezentowane na wystawie komiksowej, która odbędzie się jesienią tego roku w Helsinkach.

Podczas wymiany uczestnicy mogli podzielić się wiedzą na temat swoich ulubionych komiksów, opowiedzieli o tradycjach komiksowych i najbardziej popularnych komiksach w ich krajach, jak również rysowali w formie komiksu swoją własną historię. Aby tego dokonać brali udział w warsztatach komiksowych, które były poprowadzone przez profesjonalnych instruktorów i rysowników zajmujących się na co dzień projektowaniem i tworzeniem komiksów w Finlandii. Za pomocą rysowania komiksów uczestnicy mieli szanse bliższego poznania kultury, tradycji i języka państw biorących udział w wymianie. Podczas warsztatów młodzież dowiedziała się w jaki sposób tworzyć profesjonalną historyjkę komiksowa, jak przenieść ją za pomocą odpowiednich technik na papier. Jako inspiracje wykorzystali mity i legendy, którymi podzielą się podczas warsztatów.