AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

19.03.2010 Lublin-Metsakartno "Stories not to be forgotten but to be shared" – międzynarodowa wymiana młodzieży w Finlandii Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach 14 – 21 marca 2010 w Metsakartano w Finlandii odbędzie się międzynarodowa wymiana komiksowa, w której weźmie udział grupa wolontariuszy Fundacji Nowy Staw.

W wymianie udział weźmie młodzież z ośmiu państw europejskich, między innymi z: Finlandii, Czech, Słowacji, Słowenii, Polski, Grecji, Hiszpanii i Portugalii

Wymiana odbędzie się w ośrodku młodzieżowym w Metsäkartano – umiejscowionym na półwyspie, pośród lasów, rzek i jezior, znajdującym się niedaleko Parku Narodowego Tiilikkajärvi. . Podczas 6 dni wymiany uczestnicy wezmą udział w warsztatach poświęconych rysowaniu komiksów, będą pracować nad własnymi komiksami, które następnie zostaną zaprezentowane na wystawie komiksowej, która odbędzie się jesienią tego roku w Helsinkach.

Podczas wymiany uczestnicy będą mogli podzielić się wiedzą na temat swoich ulubionych komiksów, opowiedzieć o tradycjach komiksowych i najbardziej popularnych komiksach w ich krajach, jak również narysować w formie komiksu swoją własną historię. Aby tego dokonać wezmą udział w warsztatach komiksowych, które będą poprowadzone przez profesjonalnych instruktorów i rysowników zajmujących się na co dzień projektowaniem i tworzeniem komiksów w Finlandii. Za pomocą rysowania komiksów uczestnicy będą mieli szanse bliższego poznania kultury, tradycji i języka państw biorących udział w wymianie. Podczas warsztatów młodzież dowie się w jaki sposób tworzyć profesjonalną historyjkę komiksowa, jak przenieść ją za pomocą odpowiednich technik na papier. Jako inspiracje wykorzystają mity i legendy, którymi podzielą się podczas warsztatów.

Wyswietl wieksza mape