AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

17.02.2010 Lublin Fundacja współogranizuje Zjazd Gnieźnieński-zapraszamy do udziału Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

W imieniu Prymasa Polski, Abpa Henryka Muszyńskiego, serdecznie zapraszamy do udziału w VIII Zjeździe Gnieźnieńskim, który odbędzie się w dniach 12-14 marca 2010 r. w Gnieźnie pod hasłem "Rodzina nadzieją Europy". Tym razem główną osią obrad zjazdu jest rodzina - podstawowe środowisko życia i kształtowania człowieka. Pragniemy pokazać, że kwestia małżeństwa i rodziny jest kluczowa dla przyszłości Europy. Patronat honorowy nad Zjazdem objął Prezydent Polski, Lech Kaczyński. Zapowiedział swoją obecnosć i swoje orędzie do uczestników Zjazdu wygłosi w piątek, 12 marca popołudniu.

Do dyskusji zapraszamy wybitnych specjalistów z całego świata, przedstawicieli Kościołów i religii, polityków, ludzi kultury i ekonomistów. Swój udział już potwierdzili m.in. kard. Ennio Antonelli, przewodniczący Papieskiej Rady ds. Rodziny, ks. Piotr Mazurkiewicz, sekretarz generalny COMECE, ks. prof. Tony Anatrella, psychiatra, doradca Papieska Rady ds. Rodziny i Cathy i Pierre-Yves Denis, Chemin Neuf. Zapraszamy liczne organizacje pozarządowe, ruchy i wspólnoty religijne, fundacje bądź stowarzyszenia, które za cel stawiają sobie pracę na rzecz rodziny i jej promocję. A przede wszystkim zaproszenie kierujemy do rodzin.

Część zjazdu - poświeconą relacjom w rodzinie - dopełnią liczne spotkania warsztatowe, podczas których będziemy mogli przeżywać i rozwiązywać konkretne sytuacje w relacji z innymi czy w rodzinie.

Mnogość reprezentowanych ruchów, narodowości, wyznań i religii sprawi, że Zjazd może być także silnym przeżyciem społecznym, poznawczym, towarzyskim. Będzie to okazja, aby poznać inne kraje, wspólnoty, a także nawiązać kontakty - znaleźć inspirację, aby szerzyć idee zjazdu w swoich środowiskach.

Zależy nam na tym, aby Zjazd nie był zamknięty wyłącznie w obrębie krajów obecnej Unii Europejskiej, lecz aby był też ważnym pomostem na Wschód, ułatwiającym dialog z chrześcijańskimi elitami tych krajów. Dzięki wsparciu ze strony Senatu duża grupa Polonii będzie uczestniczyła w Kongresie. Prosimy też o rozesłanie tego zaproszenia do swoich znajomych, którzy mogą być zaintereoswani tematyką Zjazdu. Bedziemy bardzo wdzięczni za umieszczenie informacji na stronie internetrowej Waszej organizacji. Jeśli chcieliby Państwo wkleić plik graficzny, przygotowane są one na http://www.zjazd.eu/_banery/

Wszystkich zapraszamy do odwiedzenia naszej strony www.zjazd.eu. Rejestracja elektroniczna poprzez formularz na tej stronie.

Program Zjazdu do pobrania /MSWord/

Organizatorzy Zjazdu

Wszelkie dodatkowe pytania prosimy kierować:
Biuro Zjazdu
Marta Ziętarska