AKTUALNOŚCI 2010 ROKU

15.02.2010 Lublin Polacy i Niemcy na drodze do wspólnej przyszłości w pokoju i wolności – konkurs dla młodzieży polskiej i niemieckiej z miast partnerskich Lublina i Münster z okazji 70. rocznicy wybuchu II wojny światowej Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

Jury wyłoniło zwycięzców polsko-niemieckiego konkursu. Na konkurs wpłynęło 8 prac w bardzo różnej formie: gazetki, eseju, filmu, audycji radiowej, plakatu, prezentacji Power Point.

Jury nie miało wątpliwości co do pierwszego miejsca.

Zwycięzcami zostali uczniowie z Gimnazjum nr 24 w Lublinie, którzy na konkurs przygotowali gazetkę Pt. „Przekroczyć symbole”. Jury doceniło nakład pracy, jaki wykonali uczniowie, a także bardzo ciekawą formę graficzną i treść gazetki. Gazetka została dopracowana ze wszystkimi szczegółami, dzięki czemu przypomina prawdziwą profesjonalną gazetę.

Drugie miejsce zajęły uczennice z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. Gen. Kleeberga w Lublinie, które przygotowały prezentację Power Point.

Trzecie miejsce zajęła uczennica tej samej szkoły także za prezentację Power Point.

Główna nagroda to wyjazd do miasta partnerskiego Münster i udział w polsko-niemieckiej wymianie młodzieży. Ze zwycięzcami skontaktujemy się drogą telefoniczną.
Konkurs równolegle toczył się w Münster, gdzie zgłoszenia nadsyłane były do 15 lutego, zwycięzcy zostaną ogłoszeni niebawem.