AKTUALNOŚCI 2009 ROKU

02.09.2009 Lublin Za przyjaźń! Viva Polonia! Viva Germania! Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach 9-19 sierpnia miało miejsce polsko-niemieckie spotkanie. 12 uczestników z Bonn i Düsseldorfu i 12 uczestników z Lublina spędziło pierwsze dwa dni we Wrocławiu, gdzie mieli możliwość doświadczenia wielokulturowości miasta oraz wzajemnego poznania się. W Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie młodzi Niemcy i Polacy wzieli udział w warsztatach przeprowadzonych przez pracujących w Polsce niemieckich wolontariuszy. Tematem warszatów było wzajemne postrzeganie się przez oba narody oraz tworzenie płaszczyzny wzajemnej współpracy.

Uczestnicy projektu mieli okazję także przekonać się o wielokulturowości Lublina podczas odbywającego się co roku Jarmarku Jagielońskiego. Wizyta w obozie koncentracyjnym Majdanek oraz uczestnictwo w wykładzie pt. Polacy i Niemcy- wspólna historia jako przeszkoda czy wyzwanie?“stało się tematem dyskusji podczas kolejnych dni wymiany. Szedzka wersja szachów oraz wspólne mecze siatkówki wypełniły uczestnikom spotkania czas wolny.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszeniepowiekszenie|