AKTUALNOŚCI 2009 ROKU

14.08.2009 Nasutów Wymiana Młodzieżowa „Uwolnić Klowna” Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W Nasutowie k/Lublina młodzi Bułgarzy i Polacy uczestniczą w projekcie ‘Uwolnić Klowna’. Przez 8 dni, zaczynając od niedzieli 16. sierpnia, uczą się i doskonalą umiejętności żonglowania wieloma rekwizytami: chustkami, piłkami, maczugami i obręczami żonglerskimi, rozkręcanymi talerzami, diabolo oraz uczą się jeździć na jednokołowych rowerkach.

”Jeżeli dotychczas myśleliście że żonglowanie to jedynie nic nie znacząca zabawa cyrkowców to byliście w błędzie – mówi psycholog i trener Mirosław Urban.

„Umiejętności żonglerskie, nabywane w trakcie trwania projektu to niekonwencjonalna metoda służąca wieloaspektowemu rozwojowi człowieka i współpraz jestcy w zespole – twierdzi Urban.

Uczestniczy rozwijają refleks, koordynację oko-ręka, równowagę ciała i umysłu, oburęczność, cierpliwość, stymulację ciekawości poznawczej i kreatywności. Ćwiczą równomierną aktywizację obu półkul mózgowych oraz wyrabiają pewności siebie, osiąganie sukcesów, wyznaczanie i realizowanie celów.

W grupie uczą się integracji, budowania zespołu, wzajemnego uczenia się oraz – jak podkreśla trener - zaufania.

W ramach projektu, oprócz warsztatów żonglerskich, uczestnicy pracują nad własnym występem żonglerskimm, zwiedzają Lublin i Lubelszczyznę.

Projekt współfinansowany przez program „Młodzież w działaniu”

www.mlodziez.org.pl

RAZEM