AKTUALNOŚCI 2009 ROKU

08.05.2009. Lublin Dzień Europy w Lublinie 8 maja 2009 roku Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw

W dniu 8 maja 2009 r. Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw, Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie oraz Europe Direct - Lublin wspólnie z Urzędem Miasta Lublin zorganizował Obchody Dnia Europy. Uroczystość rozpoczęła Symulacja Obrad do Parlamentu Europejskiego. Celem tego przedsięwzięcia było: uczczenie V rocznicy przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, rozpowszechnienie wiedzy na temat struktur i funkcjonowania Unii Europejskiej, przede wszystkim instytucji Parlamentu Europejskiego, a także wyposażenie młodzieży w praktyczne umiejętności prowadzenia dyskusji, retoryki, argumentacji.

Debata parlamentarna dotyczyła problematyki polityki młodzieżowej pod kątem sformułowania szans i barier, jakie stwarza proces realizacji założeń polityki młodzieżowej na terenie Lubelszczyzny. W tym celu wyselekcjonowano obszary tematyczne debaty: edukacja, mobilność, praca i aktywność lokalna młodzieży. W trakcie debaty parlamentarnej euro deputowani poszczególnych frakcji parlamentarnych zgłosili do przegłosowania kilka projektów ustaw np. projekt „bonów edukacyjnych” – centralne dotowanie indywidualnych ścieżek edukacyjnych na szczeblu szkolnictwa gimnazjalnego, czy projekt wprowadzenia ulgi podatkowej dla przedsiębiorców zatrudniających młodzież do prac sezonowych.

Następnie, uczniowie szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz Szkolnych Klubów Europejskich z województwa lubelskiego uformowali barwny korowód, który wyruszył spod lubelskiego Zamku pod Ratusz. Ponadto w ramach obchodów odbyły się liczne konkursy gry i zabawy min. konkurs „Desery Europy.” (prezentacja deserów europejskich, charakterystycznych dla poszczególnych krajów członkowskich, w wykonaniu lubelskich cukierników), Młodzieżowy Turniej Szachowy w V rocznicę przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, konkursy plastyczne i intelektualne dotyczące Unii Europejskiej. Uroczystości zakończył koncert w Bazylice O.O. Dominikanów znajdującej się na Starym Mieście.

Poza tym, w dniach od 4 do 9 maja 2009 r. w centrum naszego miasta, został zorganizowany punkt informacyjny dotyczący Unii Europejskiej. Pod namiotem Regionalnego Centrum Informacji Europejskiej oraz Europejskiego Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw pracownicy wspomnianych instytucji udzielali ogólnych informacji na temat funkcjonowania Unii Europejskiej, korzyści i strat jakie przyniosło nam 5 lat Polski w Unii Europejskiej, funduszy dla przedsiębiorców pochodzących z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego oraz zbliżających się wyborów do Parlamentu Europejskiego. Dużym zainteresowaniem cieszyły się broszury podsumowujące V lat Polski w Unii Europejskiej.

Relacje w witrynach : RCIE w Lublinie , Europe Direct w Lublinie

MEDIA o FUNDACJI

RELACJA TELEWIZJI LUBLIN

Get the Flash Player to see this player.

POSŁUCHAJ RELACJI RADIOWYCH Z DNIA EUROPY