AKTUALNOŚCI 2009 ROKU

18-26.04.2009. Nasutów Polsko-Niemiecka wymiana na temat historii Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

15 młodych ludzi z Schönefeld w Brandenburgii i 20 gimnazjalistów z Niemiec i Krasienina k/Lublina spotkali się między 18 i 26 kwietnia w Nasutowie. Celem spotkanie było zwiększenie ich wiedzy na temat Drugiej Wojny Światowej.

Młodzież skoncentrowała się na wydarzenia w regionie lubelskim. Grupa zwiedzała Majdanek gdzie dowiedziała się więcej na temat warunków życia w getcie w Lublinie. Pracowała nad biografią dwóch sprawców hitlerowskich, którzy pracowali w obozie koncentracyjnym. Podczas wycieczki do Zamościa zwiedzali również Rotundę Zamojską. Jest to miejsce w którym tysiące Polaków zostało zamordowanych w czasie Drugiej Wojny Światowej. Oprócz tego młodzież pracowała w formie warsztatów nad różnymi tematami jak na przykład antysemityzm i prawa człowieka.

Młodzi ludzie mieli również szansę poznać się poprzez zabawy integracyjne oraz gry harcerskie. Zorganizowano poza tym wieczory międzynarodowe podczas których obie grupy miały okazję przedstawić tradycje Polski i Niemiec oraz narodowe potrawy i tańce.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Wymiana współfinansowana przez Polsko-Niemiecką Współpracę Młodzieży.