AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

23-28.10.2008 Muenster Festiwal INTERCULT Centrum Mediów Obywatelskich

Jak młodzi ludzie z różnych krajów mogą się spotkać i stworzyć bardzo ambitny produkt końcowy o wysokiej jakości i przekazie społecznym?

Już od początku 2008 r. INTERCULT wspiera nawiązywanie kontaktów pomiędzy młodymi ludźmi poprzez muzykę i media, tak aby przekraczać bariery w porozumiewaniu się. Festiwal INTERCULT jest zorganizowany przez European Youth4Media Network. Zespoły produkcyjne składające się z młodzieży z dziesięciu krajów europejskich pokazywały swoje prace, dyskutowały o nich oraz razem wypracowały serię przekazów na żywo.

Spotkanie kończące INTERCULT odbyło się w Muenster, w Niemczech od 23 do 26 października 2008.
Również Fundacja Nowy Staw była tam reprezentowana i kontakty między organizacjami partnerskimi rozwijają się bardzo owocnie.
Organizacje te przywiozły do Muenster filmy dokumentalne i fabularne nakręcone w ich krajach. Poruszana była np. tematyka dostępu do internetu dla niezamożnych rodzin, wykluczenia społeczności Romów, konfliktu między Izraelem i Palestyną czy pracy przymusowej podczas drugiej wojny światowej. Poziom kreatywności i umiejętności był niesamowicie wysoki i produkcje pokazane publiczności w Halle Muensterland zaskoczyły wszystkich. Mogliśmy zobaczyć występy artystów Maxima, Independenzii i Youth4Media oraz przekazy na żywo ważne z punktu widzenia kulturalnego i społecznego.