AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

5-11.10.2008 Lublin Walczmy o równą płacę! Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

Podczas warsztatów zorganizowanych w Nasutowie 18 młodych kobiet z Polski i Niemiec stawiło czoła problemowi dotyczącego nierówności kobiet na rynku pracy. Uczestniczki miały okazję spotkać się z doradcą zawodowym, porównać zarobki kobiet w krajach Unii Europejskiej oraz wziąć udział w lekcji profesjonalnego wizażu.

Oprócz części merytorycznej program był bogaty w liczne gry integracyjne oraz animacje językowe. Pomogły one przełamać bariery we wzajemnym porozumieniu oraz pokazały, że mimo różnic w kulturze i funkcjonowaniu obydwu krajów, siła i entuzjazm kobiet są równie duże, a współpracując i wspierając siebie nawzajem, na pewno osiągną sukces. Równie interesującym punktem programu była ,,gra po mieście”, dzięki której niemieckie uczestniczki miały okazję w ciekawy sposób poznać i zwiedzić Lublin oczami swoich rówieśniczek z Polski. Dzięki temu seminarium młode uczestniczki z optymizmem patrzą w przyszłość i nie obawiają sie nowych wyzwań na rynku pracy.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Wymiana zorganizowana przez Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw
dzięki dofinansowaniu Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży.

TAK ZAPOWIADALIŚMY SPOTKANIE ...

Walczmy o równą płacę! Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

We wszystkich krajach członkowskich UE kobiety zarabiają mnie niż mężczyźni. W Polsce w 2006 r., wynagrodzenie średnie kobiet wynosiło o 12 % mniej niż płaca mężczyzn. W Niemczech, różnica w minionym roku była jeszcze wyższa niż średnia Unii Europejskiej – 22 % w porównaniu do 16 % w całej wspólnocie.

Kobiety nie tylko zarabiają mniej niż mężczyźni w krajach unijnych, ale też w większości krajów członkowskich mają większe problemy ze znalezieniem pracy. W Polsce bezrobocie wśród mężczyzn wyniosło 9,0 %, a wśród kobiet 10,4 % w 2007. Odpowiednie liczby dla Niemiec to 8,5 % i 8,3 % , a dla całej Unii Europejskiej odpowiednio 6,6 % i 7,8 %.

Spotkanie odbywające się w Nasutowie ( Polska) od 5 do 11 października stawi czoła tym wymienionym powyżej problemom. Podczas wymiany „Szansy młodych kobiet na rynku pracy” uczestniczki – dziewczyny z gimnazjów w Lublinie i Berlinie – spotkają się z doradcą zawodowym i wezmą udział w warsztatach, których celem jest rozwój ich umiejętności osobistych jak i społecznych.

Ponadto uczestniczki poznają również nawzajem swoje kraje. Wezmą udział w polskim i niemieckim wieczorze, będą zwiedzać były niemiecki obóz koncentracyjny na Majdanku i lubelskie Stare Miasto.

Wymiana zorganizowana przez Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw
dzięki dofinansowaniu Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży.