AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

5-13.09.2008 Lublin O traktacie z Lizbony i nie tylko Centrum Mediów Obywatelskich

Mieszkańcy Europy chcą prawdziwych efektów, a nie abstrakcyjnych dokumentów. Traktat lizboński nie odpowiada współczesnym potrzebom i wyzwaniom. - Nie, to właśnie stare dokumenty traktatowe nie odpowiadają rzeczywistości i dlatego potrzebny jest nam dokument z Lizbony, aby przygotować Unię Europejską do roli globalnego gracza. Europa przyniosła już wymierne korzyści swoim obywatelom. Teraz trzeba stworzyć polityczne ramy dla niej, aby stawiła czoła nowym wyzwaniom.

Takie i inne argumenty padały z ust młodych Europejczyków debatujących w Nowym Sączu nad potrzebą przyjęcia przez wszystkie państwa Unii Traktatu Reformującego.

Uczestnikami debaty byli liderzy partii politycznych z Belgii i Rumunii oraz przedstawiciele organizacji obywatelskich z Bułgarii i Wielkiej Brytanii. Dries Holvoet z Belgii argumentował przeciwko Traktatowi lizbońskiemu twierdząc, że jest to dokument przygotowany przez elity, a nie przez społeczeństwo. Kontrargumentem Mathew Daviesa z Wielkiej Brytanii było to, że w traktacie jest wiele założeń, które mają na celu przybliżyć Europę jej mieszkańcom.

Oczywiscie, ze najpowazniejszym powodem, dla którego traktat został odrzucony bylo to, ze jest to bardzo skomplikowany dokument. Ale w traktacie jest wiele założeń, które mają na celu przybliżyc Europę zwykłemu obywatelowi. I te sprawy uwzględniono. Wszystkie agrumenty przeciwko traktatowi to po prostu protekcjonalizm, który nie jest zrozumiały - powiedział w czasie debaty Pro - Contra Methew Davies.

Cała debata była jednocześnie zapisywana przez międzynarodowy zespół NGOTV, który przygotowywał się do obsługi medialnej Forum Ekonomicznego Młodych Liderów.

Debata Pro - Contra na temat traktatu reformującego była jednym z wielu zajęć odbywających się w czasie seminarium 'Porozmawiajmy' (Let'd debate), które odbyło się w dniach 05-13 września br. w Nowym Sączu. Ponadto odbyło się spotkanie z rektorem Uniwersytetu Kaukaskiego z Tbilisi Kakhą Shengelią oraz przedstawicielem EICEE Andrew Doranem na temat bieżącej sytuacji w Gruzji.

Uczestnicy seminarium dyskutowali także o edukacji politycznej w Europie i przygotowywali się do obsługi medialnej (NGOTV team) Forum Ekonomicznego Młodych Liderów w Nowym Sączu.

Seminarium Let's debate
Seminarium jest współfinansowane przez Unię Europejską
w ramach programu "Europa dla Obywateli" 2007-2013.