AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

09-13.09. Nowy Sącz Forum Ekonomiczne Młodych Liderów
Tworzymy idee dla przyszłości Europy
Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Zapraszamy do serwisu internetowego Forum Ekonomicznego Młodych Liderów. Forum Ekonomiczne odbędzie się w dniach 09-13 września 2008 w Nowym Sączu. Jest to unikalne spotkanie młodych liderów społecznych, gospodarczych i politycznych z państw Unii Europejskiej, Bałkanów, Europy Wschodniej i Kaukazu.

W Forum Ekonomicznym Młodych Liderów weźmie udział ponad 350 przedstawicieli organizacji społecznych, politycznych, dziennikarzy, reprezentantów organizacji pozarządowych i gospodarczych z 41 krajów.

Uczestnicy Forum nie tylko dyskutują o istotnych problemach współczesnej Europy ale też sami próbują znaleźć na nie konkretne odpowiedzi. Forum wyznacza rolę młodego pokolenia w dokonujących się przemianach społecznych i gospodarczych na kontynencie euroazjatyckim. Forum Ekonomiczne Młodych Liderów jest programem partnerskim Forum Ekonomicznego w Krynicy.

Wartość merytoryczna i sukces organizacyjny corocznych edycji pozwala na określenie Forum jako jednego z najważniejszych wydarzeń międzynarodowych młodego pokolenia. Świadczy o tym także duże zainteresowanie mediów z całej Europy i duża obecność w mediach relacji z przebiegu obrad. Dobrą rekomendacją wydarzenia są też tytuły relacji medialnych o ‘twórczym spojrzeniu’ na wyzwania Europy.

Wszystkie obrady plenarne za pośrednictwem telewizji są on-line
dostępne w naszym serwisie. www.forum-leaders.eui i na stronie www.ngotv.eu

Gośćmi Forum Ekonomicznego Młodych Liderów w 2008r. będą m.in.: Jurij Afanasjew – polityk demokratyczny, Rektor Państwowego Uniwersytetu Humanistycznego, Danuta Huebner - Komisarz Komisji Europejskiej, Giorgi Baramidze – Wicepremier, minister ds. Unii Europejskiej i NATO Gruzji, Roland Dumas – b. Minister Spraw Zagranicznych Francji, Katarzyna Hall - Minister Edukacji Narodowej, Jan Krzysztof Bielecki – b. Premier RP, Prezes Pekao SA, Jerzy Buzek - były Premier RP, Poseł do PE, Elmar Brok – Przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych PE, Vitalino Canas – przewodniczący komisji spraw zagranicznych Parlamentu Portugalii, Mikołaj Dowgielewicz – Sekretarz Stanu Urząd Integracji Europejskiej, Vytautas Landsbergis - b. Prezydent Litwy, Poseł do PE, Leopold Unger - Publicysta Le Soir, Mikulas Dziurinda - b. Premier Słowacji, deputowany do Parlamentu Słowacji, Manisha Signh - Departament Stanu USA, Mart Laar - b. Premier Estonii, Petro Poroshenko - Prezes Narodowego Banku Ukrainy, Sir David Alton - Izba Lordów, Andrej Klimow - Przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych Dumy, Maciej Płażyński – b. Marszałek Sejmu RP, Prezes Stowarzyszenia „Wspólnota Polskia”, Borys Tarasiuk – b. Minister Spraw Zagranicznych Ukrainy, Yasa Yakis - przewodniczący komisji spraw zagranicznych parlamentu Turcji, John O’Sullivan – dyrektor Radia Wolna Europa

Sesje plenarne odbywać będą się w pięknie odrestaurowanym budynku
Małopolskiego Centrum Kultury ‘Sokół’ w Nowym Sączu.
Rozpoczęcie 9 września 2008 o godz. 16.00 w MCK Sokół.

Press Room Team