AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

05.09.2008 Europo- poznajmy się przez sztukę! Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

Jak wiadomo, konkurs „Pomysłowa szkoła” został rozwiązany. Spośród nadesłanych prac zostały wyłowione trzy, które zostały uznane za najbardziej pomysłowe i odpowiadały wymogom całego konkursu. Wśród nich znalazł się szkic projektu napisanego przez gimnazjalistki ze Świdnika, które postanowiły zaprosić na wymianę młodzież z Finlandii, Bułgarii i Portugalii i poznać swoich przyjaciół z różnych stron Europy poprzez sztukę.

Praca nad pisaniem wniosku została zakończona i teraz przygotowujemy się do realizacji projektu, który odbędzie się od 19.09 do 26.09 w Nasutowie. Tytuł naszej wymiany to „Europo- poznajmy się przez sztukę”. Uczestnikami naszej czterostronnej wymiany jest młodzież w wieku od 14 do 18 lat. Warto nadmienić że ogromny wkład w pisanie wniosku miały nie tylko uczestniczki z Polski, nad których pracą czuwały wolontariuszki z fundacji, lecz także wszyscy partnerzy projektu.

Głównym celem naszego projektu jest stworzenie przedstawienia, które będzie odzwierciedleniem i wyrazem integracji między młodzieżą z czterech różnych stron Europy.

Postanowiliśmy podzielić wszystkich uczestników na 3 grupy artystyczne. Pierwsza z nich będzie zajmować się stroną medialną i oprawą artystyczną, drugą grupę będą tworzyli aktorzy, natomiast w trzeciej znajdziemy miłośników tańca i muzyki. Po konsultacji z partnerami uznaliśmy, że warsztaty właśnie w takich grupach będą najbardziej odpowiadały zainteresowaniom tych młodych miłośników różnorakiego rodzaju sztuki. Przedstawienie odbędzie się w gimnazjum im. M. Kopernika w Świdniku dnia 24.09. o godzinie 11.15 zainteresowanych serdecznie zapraszamy

Autor tekstu, koordynator projektu
ALEKSANDRA FRANCZAK