AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

01.09.2008 Michał Wójcik Czy konflikt w Gruzji zdominuje debatę o przyszłości Europy? Centrum Mediów Obywatelskich

O tym jak politycy i mieszkańcy Unii powinni reagować na bieżące problemy oraz o sposobach wyjścia z kryzysowej sytuacji po referendum w Irlandii będą rozmawiać młodzi Europejczycy w czasie siedmiodniowego seminarium 'Porozmawiajmy', które rozpocznie się w sobotę 06 września w Nowym Sączu.

Dwudziestu pięciu młodych Europejczyków weźmie udział w specjalnych zajęciach zorganizowanych w ramach programu 'Europa dla Obywateli'. Ideą programu jest zainicjowanie dialogu na bieżące tematy pomiędzy mieszkańcami Unii.

W czasie seminarium 'Porozmawiajmy' liderzy organizacji obywatelskich z Polski, Niemiec, Francji, Belgii, Bułgarii, Rumunii, Czech, Malty, Hiszpanii, Estonii, Portugalii i Wielkiej Brytanii będą uczyć się jak wykorzystać media w kształceniu politycznym i obywatelskim oraz podejmą debatę na kluczowe dla rozwoju Unii tematy - reforma traktatowa oraz przyszłość procesu integracji europejskiej. Nie zabraknie też rozmów o obecnych relacjach Unia - Rosja w świetle konfliktu zbrojnego w Gruzji.

Wypowiedź koordynatora seminarium (angielski, 0:00:23, video) : witryna ngotv.eu

Gośćmi seminarium będą rektor Uniwersytetu Kaukaskiego Kakha Shengelia oraz gruziński dziennikarz i publicysta George Mosidze.

Ponadto seminarium będzie okazją do nawiązania współpracy pomiędzy szkołami kształcenia politycznego i obywatelskiego w Europie, a także do wymiany dobrych praktyk w tym zakresie.

Uczestnicy seminarium wezmą też udział w Forum Ekonomicznym Młodych Liderów.

Seminarium jest współfinansowane przez Unię Europejską
w ramach programu 'Europa dla Obywateli' 2007-2013.