AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

10.08.-21.08.2008 Nasutów Oaza różnorodności – projekt ekumeniczny Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

Młodzi Ukraińcy, Niemcy i Polacy spotkali się w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie aby wspólnie odkrywać podobieństwa i różnice pomiędzy ich krajami, kulturami i wyznaniami.

Projekt był dla każdej z grup narodowych doskonałą okazją do zaprezentowania swojej kultury, ze szczególnym uwzględnieniem podobieństw i różnic pomiędzy poszczególnymi wyznaniami religii chrześcijańskiej – pomiędzy katolikami, prawosławnymi i ewangelikami. Uczestnicy projektu prezentowali swoje kraje z różnych stron – przygotowywali regionalne potrawy, przybliżali uczestnikom z innych krajów geografię i historię swojego kraju, pokazywali narodowe tańce, zabawy i śpiewali typowe dla danego kraju piosenki. Na koniec każda z grup narodowych przygotowała quiz dla pozostałych uczestników, sprawdzając, czy zapamiętali oni informacje przekazywane im podczas projektu o Ukrainie, Niemczech i Polsce.

W planie projektu było sporo gier i zabaw sportowych, m.in. piłka nożna, siatkówka, ping-pong, twister, a także jazda konna. Uczestnicy projektu mieli też okazję odpocząć nad jeziorem Piaseczno, a także zwiedzić Lublin i Kazimierz. Dzięki uprzejmości koordynatorów odbywającego się równolegle projektu żonglerskiego, modzież wzięła udział w warsztatach żonglowania, dzięki czemu każdy mógł się przekonać, że nie jest to sztuka niemożliwa.

TAK ZAPOWIADALIŚMY PROJEKT ...

Projekt współfinansowany ze środków Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży