AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

04.10.2008 Lublin Spotkanie ws. dotacji na prowadzenie punktów informacji europejskiej – Lublin Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Spotkanie informacyjne w sprawie konkursu Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej Polsce na prowadzenie punktów informacyjnych o UE Europe Direct. 4 września 2008 r. o godz. 11.00 – 13.00, w siedzibie Europejskiego Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw ul. Leszczyńskiego 14/1-3, Lublin

Do 29 września można nadsyłać wnioski o roczne dotacje w wysokości 12.000€ do 25.000€ na prowadzenie punktów informacyjnych Europe Direct. Konkurs ogłosiło Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce. Aby przybliżyć funkcjonowanie sieci informacyjnej Europe Direct, jej obowiązki i zadania oraz odpowiedzieć na pytania związane z trwającym konkursem o dotacje, zapraszamy na spotkanie z Janem Markiem Ziółkowskim z Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce. Odbędzie się ono 4 września o godzinie 11.00 w biurze Europe Direct, w siedzibie Europejskiego Domu Spotkań- Fundacji Nowy Staw na ulicy Leszczyńskiego 14/1-3 w Lublinie.

Sieć Europe Direct składa się z punktów informacyjnych, gdzie każdy może zasięgnąć informacji lub porady na temat Unii Europejskiej. Konsultanci punktów informacyjnych odpowiadają na najrozmaitsze pytania: Czy orkiestra dęta może dostać unijne wsparcie? Czy wyjeżdżając do innego kraju UE trzeba jeszcze zabierać ze sobą paszport? Jak zdobyć staż w Komisji Europejskiej?

W punktach Europe Direct można z reguły skorzystać z komputera z dostępem do Internetu i zaopatrzyć się w publikacje. Punkty ED organizują debaty, szkolenia, konkursy i lekcje europejskie dla młodzieży.

Na sieć informacyjną Europe Direct składa się obecnie około 470 ośrodków w 27 państwach członkowskich.

Mandat utworzonej w 2005 roku polskiej sieci dobiega właśnie końca. Komisja Europejska podjęła jednak decyzję o przyznaniu wsparcia na podobną działalność w latach 2009-2012. Dotyczy to zarówno już istniejących punktów Europe Direct, jak i podmiotów, które dopiero planują uruchomienie ośrodka informacyjnego, co powinno pozwolić na poprawę zasięgu geograficznego sieci.

Każdy z wnioskodawców, którzy odpowiedzą na zaproszenie, będzie się mógł się ubiegać o dotację w kwocie od 12.000 € do 25.000 € rocznie, przy czym wartość dofinansowania nie będzie mogła przekroczyć 50% tzw. kosztów kwalifikowanych.

W Polsce przyznaniem dotacji zajmuje się Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej. Do 29 września 2008 roku należy tam złożyć odpowiednio wypełniony wniosek, wraz z załącznikami.

Wszystkich zainteresowanych udziałem w konkursie o dotacje, zapraszamy na spotkanie z Janem Markiem Ziółkowskim, koordynatorem sieci Europe Direct w Przedstawicielstwie Komisji Europejskiej w Polsce.

Informujemy dziennikarzy, że istnieje możliwość przeprowadzenia wywiadu z Janem Markiem Ziółkowskim przed rozpoczęciem spotkania.

Więcej szczegółów na stronie Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce:

Informacji na temat spotkania udziela Jacek Białas j.bialas@eds-fundacja.pl (081) 5346191
Prosimy o zgłoszenie uczestnictwa do dnia 1 września 2008 na wyżej wymieniony adres e-mail.