AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

03-11.08.2008. Razem do mety! Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach 3-11 sierpnia 2008 roku w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie koło Lublina odbędzie się międzynarodowa wymiana młodzieżowa „Razem do mety” (Together for Glory). W projekcie weźmie udział 33 młodych osób w wieku 13-15 lat z czterech państw: Łotwy, Polski, Słowenii i Włoch.

Pomysł na ten projekt wyłonił się podczas zorganizowanego przez Europejski Dom Spotkań – Fundację Nowy Staw konkursu pt. „Pomysłowa szkoła”, adresowanego do uczniów dwóch pierwszych klas szkół gimnazjalnych z regionu lubelskiego. Wśród wyłonionych laureatów konkursu było między innymi Gimnazjum im. Polskich Olimpijczyków ze Szczebrzeszyna, którego uczniowie zaproponowali zorganizowanie wymiany młodzieży o tematyce sportowo-artystycznej i dzięki pomocy pracowników i wolontariuszy Fundacji Nowy Staw ubrali swój pomysł w język wniosku o grant do Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.

Projekt nawiązuje swą tematyką do olimpiady sportowej. Jego uczestników łączy zainteresowanie sportem i chęć promocji zdrowego trybu życia. Młodzież będzie uczestniczyła w wielu konkurencjach sportowych, a także w warsztatach artystycznych i dyskusjach, m.in na temat zasad fair play w sporcie. Odbędzie się także olimpiada z wiedzy o krajach uczestniczących w projekcie. Klamrą spinającą cały projekt będzie uroczyste rozpoczęcie i zakończenie olimpiady, przewidujące występy artystyczne każdej z grup narodowych.

RELACJA Z WYMIANY MIĘDZYNARODOWEJ ...

Projekt jest współfinansowany ze środków
Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.
www.mlodziez.org.pl